За його завданням спільник вишукував в Інтернеті оголошення про придбання партій сільськогосподарської продукції та пропонував її дешевше за ринкову ціну. Умову виставляв єдину — сплатити за збіжжя готівкою. Звісно, покупець погоджувався, але вимагав перед розрахунком представити товар. Для цього знаходили власника запасів потрібної продукції і пропонували йому продати все дорожче, ніж зазвичай. Той привозив на місце заздалегідь обумовленої зустрічі (двір елеватора) соняшник чи пшеницю, і потенціальний покупець пересвідчувався, що товар є, і можна його перевантажувати та віддавати за нього належні гроші. Тут у дію і вступав головний махінатор, котрий поспішав перехопити готівку, називаючись представником продавця збіжжя. Гроші забирав і тікав з ними, залишаючи розгублених продавця та покупця розбиратися, хто ж кого надурив.

У такий спосіб злочинці привласнили понад вісімсот тисяч гривень, що належали підприємцям з Миколаївщини та Херсонщини. Їм би залишилося рахувати збитки, але аферистів по гарячому сліду встигла перехопити поліція. Оперативники встановили, що кожного разу на місцях злочинів з’являлася Audi А6 із запорізькими номерами. Та з’ясувалося, що ці номери за кілька днів до того викрали з іншої машини — зачіпка для розшуку не спрацювала. Однак схожий автомобіль уже з іншими номерами помітили біля готелю в Скадовську, і прикмети його водія збіглися з тими, що були вже відомі правоохоронцям. Шахрая з компаньйоном затримали, повідомляють у відділі комунікації Головного управління Національної поліції Херсонщини. У них вилучили також отримані від фермерів гроші, частину яких шахраї встигли поміняти на валюту. Тепер їх повернуть законним власникам. А дурисвітам за шахрайство в особливо великих розмірах світить до восьми років позбавлення волі.

Зазначимо, що використана злочинцями схема не є їхнім винаходом. До того, на початку нинішнього року, аграрникам в області так само «успішно продавали» пальне для весняної посівної.

Херсонська область.

Фото відділу комунікації поліції Херсонської області.