Професор кафедри земельного та аграрного права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор юридичних наук Анатолій Мірошниченко одразу заявив: «Хто мене знає, може починати скандувати «Ганьба!», тому що як юрист я категорично проти існування мораторію».

На його переконання, «він неконституційний, суперечить і Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Мораторій без будь-якого виправдання обмежує конституційне право мільйонів наших співгромадян — власників земельних паїв. Ситуація абсурдна. Всі громадяни України мають право розпоряджатися своїм житлом, будинком, землею несільськогосподарського і сільськогосподарського призначення, в тому числі 4 мільйонами гектарів земель для ОСГ, такими самими, якими володіють власники земельних часток (паїв). Обмеження прав цих людей глибоко ображає гідність селян».

Як ілюстрацію неправомірності мораторію промовець навів рішення Європейського суду з прав людини від 22 травня 2018 року у справі «Зеленчук та Цицюра проти України».

«Було визнано порушення прав цих наших співгромадян. І Софії Степанівні Зеленчук та Віктору Антоновичу Цицюрі за рахунок нашого бюджету виплачено по 3 тисячі євро», — повідомив Анатолій Мірошниченко.

Під час слухань присутнім продемонстрували відеозвернення і самого Віктора Цицюри, літнього власника паю. Він, зокрема, наголосив:

— Людство досі не придумало більш ефективного способу ведення хазяйства, як ринкові відносини. Ринок — це змагання, це конкуренція. І в цьому змаганні завжди перемагає сильніший, слабший просто сходить з арени.

І тому ця система — вона просто життєво змушує людину працювати нормально.

Чому у нас вже майже 20 років введення ринку землі постійно саботується і відкладається з року в рік? Бо ті, хто користується цією землею: крупні латифундисти, представники влади, чиновники різного рангу, депутати — вони абсолютно незаінтересовані, щоб в Україні був ринок.

Система ринкових відносин, яка є зараз, їх цілком влаштовує. Причина проста: за найменших своїх затратах вони отримують максимальні прибутки. І робитимуть все можливе, щоб це діло загальмувати. Тому що, якби був введений ринок землі в Україні, їм би тут довелося платити за оренду паїв в рази більше, ніж вони відшкодовують людям.

Підготувала Галина КВІТКА

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут