Голова Комітету земельного права Асоціації адвокатів Віктор Кобилянський, звертаючись до учасників слухань, зауважив, що «сьогодні побачив кардинальні позиції. Перша — давайте підтримаємо, друга — взагалі відхилимо всі законопроекти, не будемо це розглядати. І зовсім мало пропозицій — давайте щось змінимо в законопроектах.

От найбільш активна частка аудиторії виступає проти запровадження ринку землі. Хочу розглянути, які будуть варіанти.

Варіант перший. З цієї трибуни звучало, що монобільшість може продавити цей законопроект. Тобто наші парламентські слухання не дадуть ефекту.

Варіант другий. Вони дадуть ефект, дадуть ефект — протести, які зараз під Радою, і законопроекти дійсно будуть зняті з розгляду. Ми залишимося в тому ж стані, в якому є.

Можливо, когось він влаштовує, але що ми маємо по факту? У нас іде реформа не тільки за цими законопроектами. Нагадаю, що з минулого року об’єднані територіальні громади отримують додаткові землі з державної власності в комунальну. Щоправда, зараз в Держгеокадастрі, в Київській області кажуть, що вже немає на це грошей — на переоформлення. З цього року землі колишньої колективної власності також перейшли у власність комунально-територіальних громад. Чи можуть вони ними ефективно сьогодні розпоряджатися? Проблем дуже багато. Але, вибачте, ще менш ефективно розпоряджається ними Держгеокадастр...

Чого б ми хотіли від авторів законопроекту, передусім від депутатів профільного парламентського комітету?

Жодного слова не прозвучало, які будуть механізми продажу державних чи комунальних земель. Складається враження, що якщо законопроект буде прийнятий в такому вигляді, завтра можна розпродати все: державне, комунальне...

У наших умовах продаж державних і комунальних земель без запобіжників, передусім антикорупційних, від нерозумності сільського голови, який може бути не землевпорядником, не економістом, не юристом, не дасть позитивного ефекту.

Тому максимум уваги на проблеми відчуження державних, комунальних земель — це база для майбутнього...

Підготувала Галина КВІТКА

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут