Під час парламентських слухань.

На парламентські слухання серед інших запросили і голову ТОВ «Кищенці» Кейса Хузінду. Сам він приїхав з Нідерландів і вже 18 років займається сільським господарством у Маньківському районі Черкаської області. На трибуні у сесійній залі почувався упевнено і говорив добре зрозумілою українською. Хоча й з акцентом.

Почав з того, що часто виступає на сільських сходках, і тут дуже схожа ситуація: «Думаю, справлюсь».

Іноземець розповів, що землеробством в Україні почав займатися в 2001 році з тисячі гектарів запущеної землі, а зараз у підприємстві — 15 тис. га.

— Маємо півтори тисячі молочних корів і плануємо наростити дійну череду до 3,5 тисячі. Утримуємо 500 свиноматок, на 350 гектарах вирощуємо овочі під поливом. У нас 500 працівників — із сіл, де господарюємо, виплачується одна з найкращих заробітних плат у районі, і всі отримують зароблене офіційно. Інвестували за ці роки в компанію понад 25 мільйонів доларів. Сплачуємо щорічно 60 мільйонів гривень до державного бюджету. 70 мільйонів гривень заробітна плата і 90 мільйонів гривень орендна плата — це більш як 14 тисяч гривень з гектара разом.

25 відсотків обороту господарства йде безпосередньо у місцеву економіку. А всі наші прибутки реінвестували в компанію — і без офшорів, щоб ви зрозуміли.

Я живу в селі, де ми господарюємо, мої діти відвідують місцеву школу. Я взагалі позитивно ставлюся до ринку землі, але я проти спекуляції іноземними фондами та олігархами. І я проти 200 тисяч гектарів в одні руки, особливо спочатку. Для цього нам треба бути дуже обережними щодо впровадження ринку та переконатись, що стабільність гарантується фермерам, які зараз обробляють землю, і що буде створений реалістичний довгостроковий механізм фінансування.

У мене таке враження, що цей уряд дуже налаштований на реформи, що добре. Але варто бути обережними, щоб не надто швидко реалізувати ринок землі, щоб скористатися моментом, бо боїмося втратити великі можливості. Це має бути загальнодержавна дискусія з надзвичайно хорошим спілкуванням.

— Ідея референдуму щодо дозволу іноземцям купувати землю — для мене трошки звучить дивно, — поділився з парламентської трибуни своїми міркуваннями Кейс Хузінда. — Бо в України немає історії референдумів і це величезна можливість для популістів. Буде створено загальне негативне ставлення до іноземців.

Подивіться на голосування у Нідерландах щодо договору про співпрацю з Україною, або Великобританія і брекзит. А ще гірше і ближче до дому — Крим.

Референдум — це втрата часу і грошей, і оскільки результат буде зрозумілий з самого початку. Ми не повинні воювати з іноземцями, нам потрібно боротися з олігархами і переконатися, що вони повернуть кошти, які вони взяли з країни.

Треба скласти свою думку, створити довгострокову стратегію для цієї країни і дотриматися її, хороший ринок землі є частина цього.

В Україні є чимало зарубіжних фермерів, які багато років займаються землеробством, господарюють на землі, яка не оброблялася по 10 і більше літ, приносять нові технології, обмінюються знаннями, сплачуються податки... Тому вважаю, що ми заслуговуємо на право придбання землі, на якій господарюємо. Це було б справедливо, я так думаю. Більшість іноземців, яких я знаю, люблять Україну та українців. Будь ласка, не створюйте атмосферу негативу до іноземців, але переконайтесь, що Україна перетвориться на глобальний діловий ринок на користь українців, тоді ми зможемо бути найкращою країною в світі.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут