У матеріалах зібрано факти позасудових страт військовослужбовців ЗС України представниками проросійської організованої групи «Козачий союз «Область війська Донського» в ході боїв за Іловайськ у 2014 році та Дебальцеве в 2015-му. Факти розглядатиме Офіс прокурора МКС разом із іншими епізодами серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, вчинених проросійськими силами на сході України в період 2014—2019 років, інформує УГСПЛ. Україна надала фото- та відеодокази, які прямо вказують на факт захоплення українських військових у полон, показання очевидців про вбивства полонених, документи, що підтверджують смерть військовослужбовців у полоні.

У повідомленні висвітлено і практику ведення бойових дій «чужими руками», тобто залучення РФ в конфлікт підконтрольних їй незаконних збройних формувань. Офіс прокурора було поінформовано, що згадані незаконні збройні формування можливо використовуються Росією не тільки для досягнення військової переваги, а й для здійснення серйозних порушень міжнародного гуманітарного права. «Пройшло вже п’ять років війни, загинули тисячі людей, винні не були покарані. Зволікати не маємо права», — зазначив адвокат УГСПЛ Максим Тимочко після передачі інформаційного повідомлення до МКС. При цьому він наголосив на необхідності негайної ратифікації Україною Римського статуту.

Україна направила до МКС уже декілька повідомлень щодо подій на Донбасі. Зокрема, вони стосувалися відповідальності за вчинення воєнних злочинів і злочинів проти людяності лідерами так званої ДНР — Ігорем Гіркіним (Стрєлковим), Олександром Захарченком, Ігорем Безлєром та іншими.