У Греції є кілька дат, до яких поліція готується особливо ретельно. До них, наприклад, належить повстання студентів політехнічного університету проти правління «чорних полковників». А ще загибель підлітка Алексіса Григоропулоса від кулі поліціянта в 2008 році під час заворушень в Афінах.

Алексіса в країні одні вважають героєм, а інші — відчайдухом, який через батьківський недогляд потрапив до поганої компанії. До речі, поліцейському, куля якого влучила в Алексіса Григоропулоса, присудили довічне ув’язнення, а його колезі, котрий не зупинив стрільця, — 10 років в’язниці, але через рік він вийшов на волю через різке погіршення здоров’я. Друзі Алекса заприсяглися мститися за нього й створили анархістську групу, члени якої вже кілька років влаштовують пожежі в столиці, кидають саморобні бомби в будівлі посольств. Кілька років тому вони пограбували банк і захопили заручника, за якого вимагали викуп. Поліція тоді заарештувала винних, але «малолітки» не були покарані суворо і, вийшовши на волю, продовжили свої «операції» проти влади.

Відлуння справ тих років прокотилися Грецією і минулої п’ятниці. Все почалося 6 грудня з того, що річницю смерті Алексіса Григоропулоса його близькі, друзі й пересічні громадяни відзначили в Афінах мирною ходою до місця його загибелі, де поклали квіти й запалили свічки. Але з настанням темряви туди підтяглися групи анархістів. Лише потім стало зрозуміло, що вони застосували нову тактику під час протестів. Поки безвусі молодики палили сміттєві баки, кидали пляшки із запальною сумішшю в будівлю штаб-квартири партії ПАСОК і камінням з пляшками — в поліціянтів, які викликали навіть додаткову допомогу, «досвідчені» члени анархічної групи зайнялися «справжньою» справою. Скориставшись з того, що понад 3000 поліцейських утихомирювали юрбу, а також стежили за тим, щоб хлопці не розбили готелі та будівлі міністерств і відомств, вони почали грабувати магазини й деякі державні контори, де, за їхніми розрахунками, могли зберігатися гроші. Із 2-ї до 4-ї ночі вони розбили в різних районах Афін п’ять банкоматів, пограбували 13 магазинів і три установи.