У неділю, 8 грудня, напередодні зустрічі лідерів України, Росії, Франції та Німеччини у «нормандському форматі», у багатьох містах України — Києві, Львові, Запоріжжі, Харкові, Ужгороді, Одесі, Миколаєві — пройшли акції протесту проти капітуляції перед агресором. Всенародне віче «Червоні лінії» на Майдані Незалежності у столиці скликали три політичні партії: «Європейська солідарність», «Батьківщина» та «Голос». Біля стели Незалежності зібралися тисячі громадян, які заповнили вічовий майдан від вулиці Героїв Небесної Сотні до вулиці Архітектора Городецького, частину Хрещатика, простір до пам’ятника Архістратигу Михаїлу, аби висловити свої вимоги до влади напередодні важливої міжнародної зустрічі.

Зі сцени, після хвилини мовчання та вшанування пам’яті загиблих під час пожежі в Одесі, вбитого за українську мову волонтера й активіста Артема Мірошниченка у його рідному місті Бахмуті на Донеччині та всіх полеглих на Донбасі, військових і цивільних, унаслідок російської агресії, виступають політики, радянські політв’язні, колишні заручники путінського режиму, волонтери, журналісти. Серед учасників віче багато військових, які воювали з окупантами і проросійськими бойовиками на сході України. Серед озвучених активістами вимог до влади — жодних компромісів: щодо унітарної держави і федералізації; щодо європейського та євроатлантичного курсу України; щодо деокупації і повернення Криму, жодних політичних дій, зокрема виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу до виведення російських військ, роззброєння незаконних збройних формувань і встановлення контролю над державним кордоном; жодних зупинок міжнародних судових процесів проти Росії.

Свою позицію громадяни активно висловлювали не лише біля мікрофона, а й скандуючи гасла: «Ні капітуляції!», «Одна єдина соборна Україна!», «Україна понад усе!».

Волонтер, учасник Революції Гідності Дмитро Деркач зазначає, що надання особливого статусу Донбасу та амністія бойовикам, які нині широко обговорюються, загрожує майбутньому України та її європейській інтеграції. «Історія вчить, що Російській імперії не можна довіряти, вона знищила мільйони українців та порушила десятки міждержавних договорів і домовленостей, — каже активіст. — І якщо нам пропонують мир ціною здачі українських інтересів, то це не мир, а капітуляція. Ми рішуче говоримо: «Ні капітуляції!»

Серед учасників віче — переселенка з Донеччини Ірина Довгань, яку за проукраїнську позицію влітку 2014 року схопили бойовики і жорстоко катували, прив’язавши до стовпа у центрі Донецька. Активістка принесла на майдан велику торбинку цукерок і роздавала їх присутнім. Каже, що купити солодощі її попросила приятелька Ірина Жила, яка перерахувала 330 гривень, — вона не змогла в цей день прийти на Майдан, але захотіла продемонструвати підтримку віче.

Співголова фракції «Європейська солідарність» народний депутат Артур Герасимов під час віче наголосив, що необхідно поставити «червоні лінії» владі, щоб не сталося знищення української держави. «Ми вважаємо, що вести прямі перемовини з Путіним не можна, бо будуть маніпуляції, обман і намагання використати недосвідченість української влади в міжнародних відносинах для того, щоб значно зміцнити позиції країни-агресора... Треба завжди захищати українські інтереси», — каже політик.

Народний депутат Святослав Вакарчук, лідер партії «Голос» зазначає: «За столом переговорів у Парижі навпроти Президента Зеленського буде ворог і буде два партнери. Хто ворог — не треба говорити... Ворог — це Росія, а партнери — Німеччина і Франція. Але там не буде жодного друга. Тому що друг Президента — це народ України. Другом Президента на переговорах має бути народ України. Тому що заради народу України, заради його інтересів, заради майбутнього нашої держави, і щоб вона існувала і відбуваються такі переговори».

Після віче на Майдані активісти зібралися перед Офісом Президента на акцію «Нічна варта на Банковій». Мітингарі встановили сцену, кухню та намети. Кілька сотень людей провели ніч на Банковій, очікуючи результатів зустрічі у «нормандському форматі».

У Дніпрі та Запоріжжі учасники акції наголосили, що це не протест, а нагадування очільнику держави, що після перемовин йому все одно доведеться повертися в Україну, і його чекають з позитивними результатами.

На знімку: під час віче у Києві.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.