На знімку: під час відкриття стенда-календаря у Києві.

У столиці, на Хрещатику, перед будівлею Київської міської державної адміністрації, за ініціативою Українського кризового медіа-центру встановлено стенд-календар «Кожен Божий день...». Біля дат — чорні та червоні фігури, якими позначено загиблих та поранених під час бойових дій на Донбасі.

— Ця інсталяція тут, щоб свідчити про правду. Правда полягає у тому, що понад п’ять років тому Росія напала на Україну. Кривава війна триває і досі, — сказала під час відкриття стенда співзасновниця Українського кризового медіа-центру Наталія Попович. — Кожен політик, який маніпулює чи прагне на темі війни здобути електоральні симпатії чи задовольнити власні амбіції, має пам’ятати: кожного Божого дня понад п’ять років українці віддають свої життя за Україну. За те, щоб у нас проводилися вибори і діяли демократичні інститути. Щоб студенти могли навчатися, вчителі — навчати, лікарі — лікувати, щоб люди могли реалізовувати свої мрії і підсилювати наші кордони зсередини країни. Ця війна триває довше за Першу світову і вже скоро за тривалістю перевершить Другу світову.

Організатори інтерактивної виставки наголосили, що, за даними ООН, під час російсько-української війни на Донбасі загинуло понад 13 тисяч чоловік. Своє життя за незалежність та територіальну цілісність України віддали вже 4000 захисників. На фронті 15 тисяч військових дістали поранення та каліцтва. Понад півтора мільйона осіб втратили домівки та стали вимушеними переселенцями. 

— Російські танки могли стати реальністю у Києві, — зазначив співзасновник УКМЦ Геннадій Курочка. — У найважчі дні 2014-го ми думали над тим, куди евакуйовувати свої родини, що робити для того, аби боронити столицю. Минуло п’ять років. Люди у Києві займаються своїми справами, ходять до кав’ярень, магазинів, мирне життя триває. Це можливо завдяки тим, хто тримає наші кордони.

Уперше вулична інфографіка з даними про втрати на війні з’явилася у Києві у 2017 році, під час проведення Євробачення. Біля КМДА стенд-календар, на якому нагадування українською та англійською «Кожен Божий день, працюємо ми чи вчимося, ходимо ми на побачення чи в кіно, відпочиваємо в горах чи на морі, оплачений кров’ю і життям українських військових», працюватиме до кінця цього місяця.

Вл. інф.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.