І все б нічого, хоча чому Ніжин? Висвяти архієреїв філія РПЦ в Україні проводить зазвичай у Києво-Печерській лаврі. А тут замість столиці — провінційний Ніжин. Здивування викликає й те, що рішення про висвяту було ухвалено аж чотири роки тому, а проведено її лише зараз.

Ось як прокоментував цю ситуацію речник Православної церкви України архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря: «Каллінік відомий тим, що активно сприяв окупації Криму Російською Федерацією навесні 2014 року. За що отримав відзнаку від окупантів і нею вельми похвалявся. Ще майже чотири роки тому в лаврі його обрали на «вікарного єпископа» в Крим, але через розголос у пресі досі побоювалися висвячували, бо такого кандидата могли просто заарештувати як пособника окупантів.

Мабуть, з Росії дали добро, а тут на місці прорахували, що напередодні зустрічі в Парижі українська держава не схоче скандалу з Москвою. Однак, мабуть, побоялися робити це у Києві, тож подалися до козацького Ніжина... Ближче до Крут. Ближче до Батурина. Щоби не просто зробити відвертого пособника окупантів єпископом, а ще й при цьому демонстративно показати, «кто в домє хазяін».

Справді, Каллінік (у миру Костянтин) Чернишов відомий тим, що у своєму храмі у селі Уютне в Криму організував склад зброї для російських окупантів під час анексії Криму. В Україні він внесений до списку сайту «Миротворець» як пособник окупантів.

Нагороджений кримською владою і гордо позував з георгіївською стрічкою та подякою від окупаційної влади (на знімку).

Висвячувати скандального монаха у Ніжин приїхав сонм архієреїв московської церкви в Україні на чолі з митрополитом Онуфрієм Березовським. Цікаво, що канонічні церкви — Константинопольська, Олександрійська та Елладська — називають його тепер не митрополитом київським, а митрополитом, що перебуває у Києві. Ця, на перший погляд незначна, дрібничка насправді вагома: найстаріші православні церкви показують, що після визнання Української церкви у Києві є один законний, себто канонічний митрополит — владика Епіфаній Думенко, інші в Києві тільки перебувають, але титулу київських носити права не мають.

Релігієзнавець Ростислав Мартинюк зазначив: «Чернігівська область — прикордонна. Шабаш московської церковної агентури в Ніжині має викличний характер. Ну, а самого «героя» окупації Криму — Костянтина Чернишова — вже давно треба подавати в розшук».

Чернігівська область.

Фото з відкритих джерел.