У Верховній Раді дев’ятого скликання значно побільшало жінок. Якщо торік серед законотворців їх було 12 відсотків, то нині цей показник сягає 21 відсотка. Україна має чи не найвищий рейтинг за кількістю жінок, що обіймають провідні місця в тих сферах, які потребують високої кваліфікації, передових знань та вмінь. Ідеться про юристів, лікарів, економістів, політологів, соціологів, філософів, психологів та десятки інших професій. Саме з таких майданчиків жінки мали б переходити у владу та політику. Втім, маємо лише 105-те місце в рейтингу залученості в політику жінок, і це кричуще дисонує з їхнім внеском в економічний та суспільний розвиток країни. Тож під час Третього українського жіночого конгресу говорили про те, чого ж не вистачає для того, щоб мати відповідне до освітнього рівня та професійних навичок представництво у вищих органах влади в політиці.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, який узяв участь у роботі першої дискусійної платформи конгресу, присвяченої гендерному виміру реформ в Україні та міжнародним трендам політики рівних можливостей (на знімку), висловив побажання, щоб протягом двох днів на цьому майданчику тривали палкі, але конструктивні, сповнені сенсу, дискусії. «Це важливо не лише для громадськості, а й для політики, — наголосив очільник парламенту. — Жінки завжди брали участь у великій політиці та ухвалювали рішення. Добре, що нині відбувся такий стрімкий ривок порівняно з минулим парламентом. Я принципово не формував статистику з огляду на керівні посади. Немає великої різниці, хто займає яку позицію. Дуже важливо, як з професійної точки зору людина виконує ту чи іншу функцію. Але часто наші колеги ставляться до своїх обов’язків більш відповідально та якісно». Дмитро Разумков запевнив, що парламент намагається дотримуватися рівних можливостей між жінками та чоловіками. Водночас він не заперечує, що деякі пропозиції щодо рівного представництва варто закріпити на законодавчому рівні — починаючи від виборчого законодавства і аж до роботи комітетів.

На першій дискусійній платформі модерувала заступник Голови Верховної Ради та співголова міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» Олена Кондратюк. Вона подякувала всім учасникам конгресу за небайдужість, сміливість, цікавість та за віру в спільні сили у боротьбі за справедливість у відстоюванні рівних можливостей. «Ми об’єднані глибоким переконанням, що маємо зробити світ кращим, — зауважила парламентарій. — Об’єднані бажанням утвердити чесну конкуренцію, боротьбу ідей (не чоловіків та жінок), розуму, кваліфікації та здатності до відповідальності та праці». Олена Кондратюк зауважила, що «підкилимні домовленості» руйнують ефективність компаній, фірм, корпорацій, установ, органів управління». І акцентувала на тому, що саме жінки в нашій країні зробили багато кроків і ухвалили багато рішень для того, щоб створити для своїх колежанок нові можливості. «Рівність чоловіків та жінок має стати спільним суспільним правилом», — сказала вона. Політик закликала жіноцтво не боятися великих цілей. Мовляв, саме вони й надихають. А також запросила учасників до гострих запитань та відповідей.

Учора в роботі Третього українського жіночого конгресу в якості спеціального гостя взяла участь дружина Президента Олена Зеленська. Вона процитувала слова Маргарет Тетчер про те, що в разі необхідності добре сказати, варто кликати чоловіка, а зробити — жінку. «Це не про протидію, — наголосила О. Зеленська, — а, навпаки, про те, що тільки у взаємодії чоловіків та жінок можна досягти великих успіхів». Вона поінформувала, що ініціюватиме приєднання України до Партнерства Біарріц, започаткованого країнами G7. Уже 17 грудня віце-прем’єр-міністр з питань європейської інтеграції Дмитро Кулеба в Парижі передасть лист, в якому йтиметься про наше бажання приєднатися до цієї програми, міністру з гендерної політики Франції. А тоді вже в нашій країні буде розроблено план дій на шляху до приєднання до цієї програми, повідомила дружина Президента.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут