На цю ініціативу його організаторка — письменниця і керівник ГО «Разом творимо добро» Світлана Соболевська — наважилася, незважаючи на складнощі, для того, щоб не втратити минулі напрацювання і перетворити конкурс на житомирську літературну традицію. Адже Борис Тен (Микола Васильович Хомичевський) — «український Гомер», «людина з іменем Дніпра» — є знаковою постаттю для України і міста. І саме у музейних кімнатах зберігаються особисті речі, світлини, книжки і документи, з яких можна більше дізнатися про життя видатного поета та перекладача.

Узяти участь у конкурсі виявили бажання письменники та поети-початківці з багатьох областей, а також учасники з Італії, Португалії та США. Надійшла 91 заявка. Дехто вирішив спробувати свої сили вдруге, але є багато літераторів, для яких «Житомир TEN» у 2019 році став літературним дебютом.

З метою максимальної відкритості регіонального конкурсу його учасники мали можливість попередньо ознайомитися зі складом журі. Поетичні добірки оцінювали письменниця і літературознавець Ірина Зелененька (Вінниця), письменник і фронтовик Андрій Кириченко (Біла Церква, Київська обл.) і письменник та організатор конкурсів Валерій Хмелівський (Бердичів, Житомирська обл.).

До десятки кращих учасників увійшли Сергій Сіваченко (смт Хорошів, Житомирська обл.), Олег Антонюк (Житомир), Олена Рикаль (Бердичів, Житомирська обл.), Ірина Федорчук (Вінниця), Ігор Мисяк (Київ), Віталій Міхалевський (Хмельницький), Людмила Сотник (Київ), Іванна Банга (с. Колочава Закарпатська обл.), Наталія Фогел (с. Оноківці, Закарпатська обл.), Катерина Бойко (с. Орлянське Запорізька обл.).

До проведення конкурсу і забезпечення переможців пам’ятними подарунками долучилися депутат Житомирської міської ради, науковець Геннадій Махорін та управління культури Житомирської міської ради. Також учасники конкурсу «Житомир TEN» мали можливість відвідати майстер-клас Людмили Лобачової з виготовлення ляльки-мотанки від ГО «Ла Да». Інформаційну підтримку конкурсу та сувеніри переможцям надала парламентська газета «Голос України» (на знімку). Невдовзі у друкарні «Бук-Друк» буде опубліковано альманах з кращими творами. Тож літературний процес на Житомирщині триває, і завдяки таким конкурсам, як «Житомир TEN», до нього з радістю долучаються поети з усієї України.

Фото надано Світланою Соболевською.