Про це 7 грудня повідомив у коментарі проекту «Радіо «Свобода» «Крим. Реалії» архієпископ Климент (Кущ).

«Коли мене не було в Криму, робітники, котрі займаються ремонтом, нас обікрали. Крадіжка сталася на другому поверсі. Незаконно були виламані двері, старі, дерев’яні, під виглядом того, що встановлюються нові. З другого поверху вкрадена радіоапаратура. Сьогодні вранці я сказав виконробу, щоб мені її повернули. Він мене послав», — розповів архієпископ.

Він додав, що крадіжки з собору були й раніше. «Голос України» вже повідомляв, що в липні цього року в єдиному в Криму храмі ПЦУ невідомі потрощили та винесли церковне майно — ікони, меблі, килими, посуд, багато речей викинули на смітник.
Кримське єпархіальне управління ПЦУ розташоване у колишній будівлі Будинку культури Сімферопольського військового училища, розформованого у 1996 році.

Ще в лютому ц. р. російське міністерство майнових і земельних відносин окупованого Криму виступило з вимогою звільнити орендоване Кримською єпархією, що перейшла до ПЦУ, на 50 років приміщення, пояснивши це закінченням терміну дії угоди з УПЦ КП. У середині червня окупанти розпочали у будівлі ремонтні роботи без узгодження з релігійною громадою ПЦУ, а 28 червня підконтрольний Росії суд зобов’язав мирян звільнити приміщення та передати його в користування російського мінмайна Криму.

Усі касаційні скарги Кримської єпархії ПЦУ на рішення суддів відхилено. Таке ж рішення прийняв і Арбітражний суд Центрального округу Калуги 14 листопада.

24 вересня ц. р. в управлінні російського міністерства юстиції Криму втретє відмовлено в реєстрації української православної парафії в анексованому Криму.

За фактом останньої крадіжки архієпископ Климент звернувся в поліцію.

Тим часом у Києві відбувся Синод Православної церкви України, на якому було розглянуте питання щодо положення Почесного Патріарха Філарета та забезпечення умов його життя і діяльності у зв’язку із завершенням процедури ліквідації УПЦ КП.

Враховуючи особливі заслуги Патріарха у розбудові церкви, прийнято рішення утворити у складі ПЦУ релігійну організацію у формі місії, забезпечити пожиттєве утримання колишнього Предстоятеля УПЦ КП Філарета і фінансування місії за рахунок відрахувань від Володимирського собору у Києві. Йому також гарантовано пожиттєве право використовувати для своєї діяльності комплекс будівель у Києві, на вулиці Пушкінській, та право звершення богослужінь у Володимирському соборі.

Учасники собору наголосили, що «неодноразово поширювані думки, нібито Православна церква України «бажає викинути Патріарха Філарета на вулицю», не відповідають дійсності та безпідставно провокують непорозуміння серед віруючих та у громадськості».

На соборі УПЦ МП, який відбувся 6 грудня, оголошено про розірвання церковного спілкування з Православною церквою Греції та Олександрійським Патріархатом через визнання ними автокефалії Православної церкви України.

«Члени Синоду, подякувавши ієрархам, духовенству і мирянам Елладської та Олександрійської церков, які не підтримали антиканонічних дій і не ввійшли в молитовне спілкування з розкольниками, з сумом констатували, що подальше перебування Української православної церкви (УПЦ МП. — Ред.) в євхаристичному спілкуванні з предстоятелями Елладської та Олександрійської помісних православних церков, а також з ієрархами та кліриками цих церков, які матимуть євхаристичне спілкування з представниками «ПЦУ», є неможливим», — йдеться у рішенні Собору. Відтепер вірянам УПЦ МП не можна причащатися у храмах цих церков, а священикам співслужити. Нагадаємо, що Російська церква раніше ухвалила рішення про розрив церковного спілкування з Елладською церквою, а московський патріарх Кіріл припинив під час служб поминати патріарха Олександрії Феодора II.