Сербська газета Blic, яка відома тим, що часто публікує новини, які шокують, і після викриттязмушує владу виправдовуватися  перед народом, повідомила таке: країна посідає третє місце за кількістю танків у Європі.

Видання передрукувало із соціальної мережі карту з кількістю бронетехніки, яка перебуває на озброєнні кожної європейської країни в розрахунку на 100 000 тисяч її жителів. На першому місці, зрозуміло, опинилася Росія, де на кожні сто тисяч мешканців припадає по 14,1 танка. На друге місце вийшла член НАТО Греція з показником 12,35 одиниці бронетехніки на таку само кількість жителів. А третє місце дісталося Сербії — за підрахунками журналістів видання, у  7-мільйонній Сербії 642 танки.

Журналісти, а за ними й читачі ставлять низку запитань. Навіщо їх стільки? До яких воєнних дій у регіоні їх готують? І чи не краще кошти, за які їх придбали, а тепер витрачають на підтримання в бойовому стані, спрямувати на соціальні потреби?

Міністерство оборони поспішило спростувати ці дані. Мовляв, «інформація Blic не точна, але ми не можемо назвати, скільки танків справді перебуває на озброєнні армії,  — це військова таємниця».

Прокоментував публікацію в газеті й спростування оборонного відомства сербський експерт Александр Радич. На його думку, цифра 642 дуже завищена, а їх справжня кількість близька до 250 одиниць. Але й він визнав, що більше ні в кого на Балканському півострові немає такої кількості бронетехніки.

Не секрет, що саме Росія постачає до Сербії своє озброєння. При цьому не завжди «першої свіжості». Москва все-таки побоюється, що серби, врешті-решт, оберуть європейський шлях розвитку й підуть ним з новітньою технікою. Однак все-таки намагається створити в цій країні свій ударний кулак.

Днями в Сербії на військовому аеродромі «Батайніца» відбулася урочиста презентація партії нових штурмових вертольотів, отриманих з Росії. На ній був присутній і глава держави Александр Вучич, який заявив журналістам, що армійські «обновки» значно полегшать роботу військових льотчиків і «підвищать оперативні можливості армії». Він наголосив, що купівля нових вертольотів Мі-17, Мі-35 стала можлива «завдяки поліпшенню стану» державного бюджету й «значним знижкам на них», наданими Росією.

Для чого Росія за безцінь «напаковує» цією грізною технікою, що її використовує в бойових діях у Сирії, одну з балканських держав? Очевидно, для того, щоб тримати в остраху сусідів Сербії, які прагнуть відірватися від її впливу, вступити до НАТО, а потім — і до ЄС. Кремлівським діячам такі плани не до вподоби. Вони щосили намагалися утримати Чорногорію в сфері свого впливу. Не вдалося. Потім мали намір зруйнувати плани на вступ до НАТО Північній Македонії. А тепер прагнуть віддалити Боснію і Герцеговину від зближення з Альянсом. Москва має там надійного «агента впливу» в колективному органі керування країною — Мілорада Додіка. Він категорично виступає проти планів вступу Боснії і Герцеговини до НАТО.