— Усі розуміють, що сфера земельних відносин та Держгеокадастр загалом завжди були дуже регульованими, бюрократизованими, архаїчними і в деяких моментах — корумпованими. Цей орган працює, але його потрібно трошки перезавантажити, тому наша концепція називається «Кадастр 2.0», тобто друга версія кадастру, яку ми розпочинаємо як і середньо- і довгостроковий план дій, — зазначив новопризначений голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Денис Башлик (на знімку), представляючи в Києві стратегію розвитку служби.

Чи не основна проблема, наголосив Денис Башлик, «корупція, з якою стикалися або стикаються люди. Звісно, кадровим оновленням та перезавантаженням неможливо її викорінити. Треба вдаватися до дещо інших заходів. Адже прийдуть нові кадри, будуть ті самі спокуси, надходитимуть ті самі пропозиції. Тому пропонуємо зробити повну діджиталізацію процесів задля усунення контактів з чиновниками».

Також плануються зміни у роботі Державного земельного кадастру, зокрема, відкриття даних про координати поворотних точок меж земельних ділянок та доповнення Публічної кадастрової карти новими інформаційними шарами.

У сфері землеустрою передбачається створення електронного кабінету сертифікованих інженерів-землевпорядників із наданням функції оновлення кваліфікаційної інформації, уніфікація вимог до документації із землеустрою, запровадження відкритоcті розроблених проектів землеустрою за кожним суб’єктом тощо.

«Ми публікуємо і будемо в подальшому публікувати результати всіх перевірок. Тобто громадськість має контролювати інспекторів. І якщо інспектор виїхав на певну земельну ділянку, де здійснено самозахвати, але склав протокол, що порушень не виявлено, — можете завантажити відповідний файл, поскаржитися в департамент контролю якості, де прийматимуть кадрове рішення по тому інспектору...»

Перезавантаження потребує й оціночна діяльність. Зокрема, планується «оновлення методики нормативної грошової оцінки земель населених пунктів та несільськогосподарського призначення... А також скорочення випадків застосування експертної грошової оцінки».

Передбачається посилити контроль за охороною земель задля недопущення негативних екологічних наслідків, збільшити штрафи за шкоду, завдану самовільним захопленням земель.

На запитання кореспондента «Голосу України» «Які пропонуються механізми виконання нещодавно прийнятих Верховною Радою змін до законодавства щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування? Реальні кроки — що робиться? Хто має це робити?» голова Держгеокадастру відповів так:

— Насправді, водний фонд — дуже болюче питання. Зі свого боку, ми оперативно опрацювали та внесли до Публічної кадастрової карти шар умовної прибережно-захисної смуги — дали факти, за якими можна встановлювати, чи земельна ділянка зареєстрована з порушеннями чи без. Звісно, це не є офіційною інформацією. Але це той інструмент, який може використовуватися. У подальшому напрацьовуватимемо спрощене внесення до Державного земельного кадастру певних обмежень. Проблема дійсно є.