За заявою сенатора Кріса Мьорфі, Вашингтон хоче добитися запровадження санкцій проти європейських компаній, котрі беруть участь у реалізації проекту «Північний потік-2».

Також агенція Bloomberg інформує, що під можливі економічні обмеження США можуть потрапити судна, котрі працюють на укладанні трубопроводу, та керівники компаній, з якими вони пов’язані.

На такі перспективи відреагував Східний комітет німецької економіки. На сайті цієї інституції розміщене повідомлення, в якому висловлено думку експертів комітету, що дії США «підривають досягнення нормалізації, котре намітилося у відносинах між Росією та Україною за посередництва Берліна та Парижа»; під загрозу поставлено угоду про новий контракт на транзит газу до кінця року. Крім того, через санкційний тиск у короткотерміновій перспективі слід очікувати зростання цін на енергоносії для європейських споживачів. Адже ринки почнуть реагувати на напруження, котре виникло.

Також голова Східного комітету німецької економіки Олівер Хермес вважає, що коли санкції будуть запроваджені, то це може не тільки поставити під загрозу «процес розрядки між Україною та Росією, стати більш ніж «недружнім актом», а й завдати «істотного збитку трансатлантичним відносинам».

Водночас Хермес повідомив, що Євросоюз має усі необхідні дозволи для будівництва газопроводу та його запуску в експлуатацію, також прийняті відповідні правила для забезпечення його роботи.

«Американці самі бажають продавати скраплений газ у Європу, — зазначив голова Східного комітету німецької економіки Олівер Хермес. — Якщо складеться враження, що економічні санкції мають витіснити конкурентів з ринку, то ентузіазм стосовно таких проектів із США може істотно охолонути».

Берлін.