Над Софією з настанням холодів кожного безвітряного дня стоять смог і неприємний запах чадного газу, джерелом яких є квартали, де розташовані старі приватні будинку, й ті райони міста, де мешкає ромське населення. Заради економії вони топлять пічки всіляким сміттям і навіть шинами, відпрацьованими мастильними матеріалами й нафтопродуктами, котрі довго горять і дають якесь тепло.

Власників таких будинків міська влада не раз попереджала про те, що використання відходів синтетичних матеріалів для опалення забруднює повітря. Порушників штрафували, потім почали надавати багатодітним родинам дотації на купівлю якісного палива. Не допомогло.

На тлі густого смогу, що знову огорнув столицю та інші великі міста з початку цього тижня, група депутатів від правлячої партії ГЄРБ внесла до парламенту законопроект, який передбачає суворіше покарання за використання сміття та інших відходів для опалення будинків. Тепер за отруєння повітря порушники повинні будуть не тільки заплатити штраф у розмірі від 2000 до 5000 левів (1000 до 2500 євро), а й можуть отримати до двох років ув’язнення. Якщо перевіряльники вважатимуть випадок використання нерегламентованих матеріалів для опалення малозначущим, то штраф знижується до 1000 левів (500 євро). 

Голова правової комісії парламенту Анна Александрова вважає, що саме «опалення приватних будинків різними відходами є найсерйознішим чинником забруднення і погіршення якості повітря в населених місцях і становить величезний ризик для здоров’я всіх. Мета законопроекту — знизити рівень забруднення повітря і досягнення норм вмісту в ньому дрібних часток пилу, а отже, вберегти громадян від різних захворювань». Мер Софії Йорданка Фандикова, яку найбільше критикують за брудне повітря в столиці, також висловила впевненість, що сурове покарання обмежить використання сміття для опалення. 

Ось тільки невідомо: з яких коштів оплачуватимуть високі штрафи роми, котрі не мають грошей для купівлі якісного палива, що не забруднює повітря? І навряд чи непомірні штрафи налякають, бо вони ніколи не оплачували їх за крадіжки струму й води. А майна, що підлягає конфіскації, у них просто немає.