Сьогодні у Брюсселі розпочинається дводенний саміт ЄС, під час якого президент Франції Еммануель Макрон та федеральна канцлерка Німеччини Ангела Меркель ознайомлять лідерів країн ЄС з перебігом виконання Мінських угод, від виконання яких Росією залежить продовження стосовно неї економічних санкцій. Очікується, що під час саміту глави країн —членів ЄС ухвалять політичне рішення стосовно продовження санкцій щодо РФ на наступні півроку.

За два дні до саміту, 10 грудня, у Брюсселі Європейський Союз і Україна обговорили наслідки незаконної анексії Криму та Севастополя. Про це йдеться у повідомленні Європейської служби зовнішніх дій, інформує «Європейська правда». «ЄС не визнав і не визнає незаконну анексію Кримського півострова Росією. Він залишається прихильним повністю реалізовувати свою політику невизнання», — зазначено у повідомленні.

ЄС та Україна надали оновлені довідки про свою відповідну політику щодо Криму і Севастополя, зокрема обмежувальні заходи. Також сторони обговорили безпеку й ситуацію з правами людини на півострові та звернули увагу на співробітництво на міжнародних форумах та питання міжнародного права.

Зустріч відбулася на рівні вищих посадових осіб Європейської служби зовнішніх дій та Європейської комісії і представників українського уряду.