Тема повернення Україні контролю над ділянкою кордону з РФ на Донбасі неодноразово порушувалася нашою делегацією в Тристоронній контактній групі. Ще 2016-го Київ вийшов з ініціативою створення окремої профільної підгрупи в ТКГ і постійно лобіював це питання. Але Москва виступала категорично проти. На зустрічі «нормандської четвірки» у Парижі російська сторона наполягала на дотриманні букви Мінських домовленостей, відповідно до яких повернення Києву контролю над кордоном розпочнеться наступного дня після проведення в ОРДЛО місцевих виборів за українським законодавством. Своєю чергою офіційний Київ обстоює позицію, згідно з якою без контролю над кордоном і виведення незаконних збройних формувань і найманців вільні вибори неможливі.

А повернувшись із саміту, Путін відкрито заявив, що виконувати цю частину угод РФ не збирається зовсім. Повернення Україні контролю над кордоном з Росією в зоні конфлікту на Донбасі може призвести до трагедії на кшталт різанини в Сребрениці, сказав він під час виступу на раді з прав людини 10 грудня, передає DW.

Зважаючи на таку «миротворчу» риторику, Кремль не тільки вимагає від України працювати над Мінськом в односторонньому порядку, а й погрожує за неслухняність повторенням кривавого сценарію. І вже навіть не в завуальованій формі.

Нагадаємо, у липні 1995 року, за кілька місяців до закінчення боснійської війни, боснійсько-сербські формування викрали й убили майже 8000 мусульман. Ця розправа вважається найжахливішим воєнним злочином у Європі з часів закінчення Другої світової війни. 2007 року Міжнародний трибунал кваліфікував дії боснійських сербів у Сребрениці як геноцид.