Цього тижня Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва розглядав проект постанови про Заяву Верховної Ради України щодо порушення Російською Федерацією Статуту Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу та використання Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу з метою створення тиску в умовах збройної агресії проти України.

Причиною такої ініціативи став інцидент з ветераном війни на Донбасі та активістом Ігорем Мазуром, якого 9 листопада цього року затримали польські прикордонники за запитом Росії в Інтерпол. 10 листопада його відпустили на поруки Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової та перевели до Генерального консульства України в Польщі. 13 листопада ветеран повернувся в Україну. Москва звинувачує українця в участі у боях у Грозному під час Першої чеченської війни у 1990-х роках. Це та само справа, в якій фігурують, зокрема, колишні українські в’язні Кремля Микола Карпюк та Станіслав Клих. Сам Ігор Мазур відкидає звинувачення російського слідчого комітету і називає справу політичним переслідуванням. І він є не єдиним українцем з бойовим досвідом на Донбасі, якого було затримано через Інтерпол на вимогу Москви.

Одна з авторів постанови народний депутат Соломія Бобровська під час представлення документа в комітеті зауважила: найважливіше в заяві, крім нагадування, в який спосіб і що порушує РФ, це те, що наш парламент має звернутися до інших парламентаріїв країн—членів Інтерполу з проханням звернути увагу на можливі зловживання Росії в цій організації. Після обговорення комітет не підтримав проект постанови про відповідну Заяву. Зокрема, голова комітету Богдан Яременко зазначив, що Верховна Рада «не до-зріла до такого рішення».

Натомість Богдан Яременко на основі обговорення запропонував сформулювати рішення комітету, яке доручає уряду через відповідні компетентні відомства порушити згадані вище питання в державах—членах Інтерполу. «Оскільки мова йде про організацію, в якій парламент не представлений, а представлені урядові структури, саме уряд повинен був би спочатку відпрацювати це питання: порушити його на сесії, порушити перед державами-членами. Для цього в нас і є дипломатія. І для цього буде цілком достатньо на сьогодні нашого звернення до Кабінету Міністрів України як комітету», —  зауважив Богдан Яременко. Комітет підтримав пропозицію про звернення до уряду із проханням розглянути ситуацію щодо можливих зловживань Росією в Інтерполі і вжити необхідних заходів реагування.