За кілька годин до початку зустрічі лідерів спільноти більш як 50 активістів Greenpeace намагалися привернути увагу політиків до надзвичайної ситуації з кліматом та вимагали від них невідкладних дій.

Напередодні президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн представила програму ЄС щодо захисту клімату, на яку в найближчі роки буде виділено 100 млрд євро, а до 2030 року — один трильйон євро, передає DW. Європейський проект Green Deal за кількістю витрачених зусиль можна буде порівняти з американською програмою з висадки людини на Місяць в 1960-х роках, заявила вона.

Та не всі країни спільноти підтримують цей план. Зокрема, вчора в уряді Угорщини заявили, що мають певні умови, щоб підтримати нові зобов’язання ЄС у цій сфері. Глава адміністрації прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш заявив, що Будапешт хотів би отримати гарантії спільноти, що угода стосовно клімату не призведе до підвищення цін в енергетичному і продовольчому секторах і що витрати будуть нести великі забруднювачі, інформує «Європейська правда» з посиланням на Reuters. «Угорщина згодна з амбітними цілями, поставленими ЄС, але ми не можемо підписати порожній чек. Кліматична мета 2050 року не може мати наслідків у вигляді зростання цін на продовольство або енергію», — зауважив Гуйяш.

Питання Brexit лідери ЄС обговорюватимуть без британського прем’єра Бориса Джонсона, адже вчора у Великій Британії відбулися парламентські вибори.

Згідно з графіком саміту, вчора в Брюсселі мали заслухати доповідь канцлера ФРН Ангели Меркель та лідера Франції Еммануеля Макрона щодо виконанням Мінських угод. Лідери також мали ухвалити політичне рішення стосовно продовження антиросійських санкцій на наступні півроку. На момент верстки номера результатів обговорення відомо не було.