Декого з них раніше було відзначено найвищими державними нагородами, з якими вони й постали перед судом. Ось так і знецінювалися найвищі ордени країни.

Президент Румунії Клаус Йоганніс вирішив навести в цьому лад. Він оголосив, що найвищих відзнак буде позбавлено перших 12 політиків і служителів Феміди, які відбувають покарання за корупцію. Далі всі підозрювані в цьому злочині перед суспільством ще до суду втрачатимуть ордени і медалі.

А поки найвищого ордена країни «Зірка Румунії» за рішенням глави держави позбавлено Адріана Нестасе, екс-прем’єра і колишнього голову Соціал-демократичної партії Румунії (1993—1997 рр.), яка стала основним розсадником хабарництва в країні. Він двічі, в 2012-му і 2014-му, поставав перед судом як обвинувачуваний у вимаганні й отриманні хабарів. У першому випадку йому присудили два роки позбавлення волі, в другому — чотири. Без цієї нагороди залишилися і колишній верховний суддя Румунії Георге Букур, якому присудили 2 роки і 4 місяці за торгівлю своїм впливом, екс-сенатор Мирон Мітря, засуджений за хабар, а також колишній заступник керівника Агентства інвестицій і приватизації Міхай Муча, який брав участь у злочинній групі, котра «вилучала» кошти з бюджету, а також ділився конфіденційною інформацією з її ватажками — суд визнав це розголошенням державної таємниці. Ще в п’яти колишніх державних службовців і депутатів було віднято орден «За вірну службу», а в двох хабарників — «За заслуги».

У народі схвалили це рішення глави держави, який закликав уряд і громадські організації ретельніше підходити до номінації кандидатів на найвищі державні нагороди.