Завдяки їх самовідданій праці вдалося в короткі терміни здійснити такі важливі та швидкі дії з локалізації аварії на Чорнобильській АЕС та пом’якшення її наслідків.

33 роки тому було побудовано об’єкт «Укриття», проектування і спорудження якого було здійснено за рекордно короткий строк — всього за півроку. Особливість і складність цього об’єкта полягала у відсутності як у вітчизняній, так і у світовій практиці досвіду подолання наслідків такої масштабної аварії. Об’єкт «Укриття» надав фахівцям час для напрацювання подальших важливих високотехнологічних рішень. У липні нинішнього року в зоні відчуження відбулася урочиста передача нового безпечного конфайнменту.

Комітет і надалі сприятиме розробленню та затвердженню планів створення на території зони відчуження сучасної інфраструктури для проведення міжнародних досліджень з радіології, радіобіології, охорони навколишнього середовища, поводження з радіоактивними відходами, встановлення природоохоронного режиму Чорнобильського заповідника, забезпечення проведення радіоекологічної інвентаризації виведених з господарського обігу територій зони безумовного (обов’язкового) відселення.

Щиро вітаємо всіх, хто присвятив своє життя ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, яка продовжується й донині, та бажаємо вам та вашим родинам міцного здоров’я, щастя, миру, добра й достатку.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег БОНДАРЕНКО.