Голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Сергій Тарута, голова Партії промисловців і підприємців України, президент Українського союзу промисловців і підприємців, голова ради МКПП Анатолій Кінах.

Чи можна собі уявити, якою буде Україна у 2030 році? Певно, більшість відповість, що не уявляє, якою буде ситуація у країні навіть через місяць. Утім, без довготривалих планів розвитку (на 10 і більше років) досягти справді значно прогресу складно. Максимум, на що можна розраховувати, ситуаційно долаючи кризи, — це збереження статус-кво і то не завжди. Для ривка вперед потрібна дорожня карта, розрахована більш як на рік. Раніше це розуміли вчені. Схоже, тепер до них приєднуються й політики.

Днями в Комітеті Верховної Ради з питань економічного розвитку відбулися слухання «Впровадження Концепції сталого розвитку України до 2030 року». Відкриваючи захід, голова Комітету Дмитро Наталуха, підкреслив, що за 28 років незалежності Україна не змогла знайти ту інституційну архітектуру, яка б забезпечила стабільність і плановість розвитку економіки і держави. «Через відсутність наслідуваності економічної, соціальної і безпекової політики, кожен приходить в інституції і робить те, що він знає і що особисто він хоче, а не те, що треба. Тому поняття сталості на державному рівні на сьогоднішній день є умовним», — вважає він.

На думку Д. Наталухи, українській економіці потрібен здоровий економічний націоналізм — економіка, яка передусім керуватиметься національними інтересами, «а не тим, що нас по-хвалить якийсь іноземний донор, уряд іноземної держави тощо. Потрібні економічні рішення, які забезпечать макростабільність, вибудують інституційну рамку і дозволять нарешті розвиватися економіці України послідовно і стало».

Перший заступник голови Комітету з питань економічного розвитку та ініціатор слухань Сергій Тарута, презентуючи Концепцію сталого розвитку України до 2030 року, зауважив, що Комітет з питань економічного розвитку взяв за мету не тільки розробляти сьогоднішні закони, а й створити стратегію сталого розвитку України до 2030 року. За його словами, багато інституцій уже розробляли стратегії розвитку, однак не було політичної можливості для їх реалізації.

Серед присутніх було багато авторів схожих концепцій та прогнозів. Зокрема, ректор НТУУ «КПІ» Михайло Згуровський, який є науковим керівником одного з найбільш фундаментальних досліджень розвитку України (Форсайт), що його з 2006 року здійснює група фахівців Світового центру даних «Геоінформатика та сталий розвиток». До речі, «Голос України» свого часу (в номері за 29.12.2016 року) детально розповідав про цей проект, його вагу й винятковість.

Президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах є ініціатором створення «Стратегії трансформації України». Це також довгострокова концепція реформи держави, зміцнення її економічних та соціальних показників.

Перший заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Сергій Ніколайчук поінформував про підготовку першого національного огляду щодо реалізації цілей сталого розвитку України до 2030 року, затверджених Указом Президента.

Утім, за словами директора директорату інновацій та трансферу технологій Міністерства освіти і науки Дар’ї Чайки, будь-яка стратегія мертва без плану заходів, без чітких дорожніх карт. Тобто мало ухвалити стратегію, її ще треба практично втілити.

Для цього, за словами Сергія Тарути, створюється робоча група під назвою «Україна 2030», на базі якої об’єднаються спеціалісти і вчені. Планується, що вони остаточно доопрацюють концепцію, яку буде винесено на парламентські слухання, а потім її оформлять у законопроект.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.