Лідія Глаголюк: «Краще торгувати з поля». 

Капуста — по 5 грн за кіло. Та й за такою низькою ціною селяни не можуть її реалізувати. Такі на гуртовому ринку Івано-Франківська. Заготовки на зиму містяни здебільшого зробили, адже традиційна пора квашення минула. Хто не встиг — ще й у виграші.

Чого не скажеш про виробників. Мешканка села Підвербці Тлумацького району Лідія Глаголюк бідкається, що нереалізованими везе додому кілька сіток капусти: немає попиту. Каже, що вигідніше з дому по 3,50 грн/кг віддавати: і за місце на ринку не треба платити, і на пальне витрачатися. Якраз потепліло, то і з поля продають.

В Івано-Франківській області лідерами з вирощування капусти є Городенківський і Тлумацький райони, де через горбисту місцевість чимало площ непридатні для зернових і технічних культур. Приміром, у селищі Обертин Тлумацького району ще за часів колгоспної системи були городні бригади. Головчаста в структурі посівів посідала чільне місце. Так само й нині. Тут та ще в сусідньому селі Чортовець Городенківського району навіть запровадили районний Фестиваль капусти. Щоб у такий спосіб віддати шану трударям, а заодно привернути увагу до цієї культури, поділитися рецептами приготування страв та заготівлі, секретами вирощування.

Під капусту відводять значні площі й в селі Тишківці Городенківського району. Сільський голова Іван Пронич розповідає, що обвал цін майже вдвічі проти жовтневих відчутно вдарив по виробниках. Попит тоді був, гуртовики приїздили раз за разом. Виграв той, хто мав ранньостиглі сорти, бо рослина встигла взяти достатньо вологи навесні. Середньостиглі також набрали ваги ще в серпні. Але ці сорти не годяться для квашення, бо — як вата, м’які. Хто поспішив, таку квашенину треба спожити якнайшвидше.

Значно довше зберігається квашенина з пізніх сортів капусти. Головки — тверді, тугі. Та через літньо-осінню посуху дозріли аж у листопаді. Хоча навесні показувало на добрий урожай, посіви зійшли, як щітка. Нестача опадів та надлишок сонячної енергії перекреслили всі сподівання.

Ринки також заполонила завізна капуста. Здебільшого польська, вирощена в розсадниках. За смаком, кажуть, вона поступається вітчизняній. Та маркетинг робить свою справу. Покупцям пропонують уже нашатковану, по 12 грн за кіло. А тут уже важко розібратися, з якого сорту насікли. Містянам зручно, не треба клопоту, то й попит на такий товар є.

Івано-Франківська область.

Фото автора.