Роботи тривали понад два роки — вибухи боєприпасів мали місце в ніч з 26 на 27 вересня 2017-го.

Військові закінчили знешкодження залишків вибухонебезпечних предметів. Про це повідомив одному з видань командир частини, що дислокується на арсеналі, полковник Микола Батюк. Ідеться про засоби, що не підлягають транспортуванню. Тому їх підривали на місці.

За інформацією полковника Батюка, якість робіт перевіряє спеціальна група фахівців-саперів.

— Це незалежна експертна команда, — уточнив командир частини. — Її учасники не брали участі в розмінуванні. Вони по квадратах перевіряють місцевість і надають висновки стосовно якості розмінування.

На арсеналі передбачено виконання ще одного важливого завдання — утилізації непридатних до застосування боєприпасів та пороху. Офіцер пояснив, що процедура знищення триватиме приблизно рік.

— Утилізація відбуватиметься на спеціально обладнаних майданчиках, — пояснив полковник Батюк.

Слова командира слід сприймати як попередження місцевому населенню про можливі подальші вибухи на арсеналі. Проте вони будуть планові. Щоправда, після трагедії, яка сталася два роки тому, коли внаслідок пожежі здетонували сотні тонн боєприпасів, жителі Калинівки і прилеглих до арсеналу сіл з пересторогою сприймають кожен вибух.

Наприклад, 11 вересня 2019-го пролунав сильний вибух, пояснення якому дали таке: «Внаслідок загорання сухої трави, при переміщенні вибухнув пороховий заряд».

Розслідування причини вибухів боєприпасів у вересні 2017-го триває досі. Так само до цього часу ще не виплачено компенсацію частині постраждалих за пошкодження їхніх житлових будинків. Ідеться про мешканців села Павлівка Калинівського району, частина території якого межує з військовим арсеналом.

Вінницька область.

Фото: novynarnia.com