Про це повідомляє «Голос Америки». Ці конгресмени входять до Гельсінської комісії США. Найближчим часом її голова сенатор Роджер Вікер планує внести такий само законопроект у Сенат.

У законопроекті зазначається, що Росія чине тиск та переслідує вірян Православної Церкви України, Української греко-католицької церкви, Свідків Єгови та протестантів.

«Кремль переслідує мирні релігійні громади в окупованому Криму та контрольованому його представниками Донбасі навіть більш жорстко та широко, ніж на території Росії, — зазначає конгресмен Клівер. — Уряд Росії порушує міжнародне гуманітарне право та міжнародні зобов’язання з поваги та захисту релігійних свобод. Беззаконня Кремля має тягнути за собою наслідки, що означатиме правосуддя для народу України».

Конгресмен Вілсон наголосив, що окупанти на підконтрольній їм території викрадають, ув’язнюють і катують людей за їхню віру. Він зазначив, що російські посадовці відповідальні за утиски за релігійною ознакою, і цей законопроект допоможе притягнути їх до відповідальності.

Згідно із законопроектом, Президент США буде зобов’язаний брати до уваги факти порушення прав вірян на окупованих Росією територіях під час рішення, чи вносити Росію до переліку країни, дії яких викликають особливу стурбованість через переслідування за релігійною ознакою.

Тим часом у Києві очікують на приїзд Вселенського Патріарха Варфоломія I. Як заявив під час літургії з нагоди річниці створення помісної Православної Церкви України, що відбулася в Михайлівському Золотоверхому соборі, предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній, Патріарх відвідає Україну найближчим часом.