Сенат США 17 грудня схвалив законопроект про фінансування видатків на оборону, котрий передбачає обов’язковість запровадження санкцій проти компаній, що беруть участь у будівництві газопроводів «Північний потік-2» та «Турецький потік». Законопроект набуде чинності після того, як його підпише президент Дональд Трамп, який ще минулого тижня назвав оборонний бюджет «історичним» і пообіцяв негайно його підписати.

Новий оборонний бюджет на загальну суму 738 млрд передбачає також надання 300 мільйонів доларів на фінансування Ініціативи з безпеки України, що включає летальну оборонну допомогу, а також розбудову спроможностей берегової охорони, зокрема, берегові крилаті ракети та протикорабельні ракети, інформує «Голос Америки». 

Однак, схоже, найпотужнішою «зброєю» проти російської агресії стануть саме нові санкції проти компаній і підприємців, причетних до спорудження двох газопроводів. Обмежувальні заходи передбачають замороження американських активів тих, хто опиниться в «чорному списку», заборону на в’їзд до США або скасування чинності вже виданих віз, зазначає AFP.

Окрім того, 17 грудня Палата представників Конгресу США ухвалила законопроект, що передбачає надання одного мільярда доларів на підтримку енергетичних проектів у Східній Європі та Євразії для скорочення залежності регіону від російської нафти та газу. Ці кошти можуть використати для фінансування стратегічних енергетичних проектів у регіоні, таких як термінали для скрапленого природного газу, газопроводи, а також для виробництва сонячної та вітрової енергії, інформує «Радіо Свобода». Законодавчі зміни є частиною законопроекту про витрати на суму 1,4 трильйона доларів, передбачені на протидію намірам РФ використати нафтогазові ресурси для утримання залежних від постачання енергоносіїв країн у межах своєї сфери впливу.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.