Компанія Nord Stream 2, котра є оператором газо-проводу «Північний потік-2», попросила дозволу в німецької влади продовжити будівництво транзиту поблизу північного узбережжя ФРН упродовж зимових місяців. Адже, як пояснили її представники, графік проходження маршруту призупинило очікування рішення Данії щодо цього.

Утім, екологічні організації наполягають на пред’явленні дозвільних документів, оскільки поблизу балтійського узбережжя Німеччини із січня по березень зимує понад один мільйон качок та інших водоплавних, а будівництво може завадити їхнім традиційним умовам перебування.

Федеральне управління з морського судноплавства гідрографії у Гамбурзі, за повідомленням агенції DPA, мало розглянути заявку компанії Nord Stream 2 минулого понеділка, але поки що невідомо, чи ухвалене рішення і чи воно позитивне.

Від початку будівництва «Північного потоку-2» передбачалось, що воно завершиться до кінця року. Також улітку компанія інформувала, що готовність проекту становить 80%. А ось про нові терміни здачі в експлуатацію газопроводу офіційно не повідомлялося. Правда, неофіційно представники компанії кажуть, що на прокладання залишку транзиту потрібно часу трохи більше, ніж місяць.

Проте чимало фахівців вважають, що «пташки» в цій справі — аж ніяким боком: оператор проекту поспішив завершити будівництво через рішення Палати представників Конгресу США, котра схвалила проект військового бюджету на 2020 рік, у якому є пункт про застосування санкцій стосовно газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік».

Згідно з цим санкції можуть торкнутися суднобудівних та інженерних компаній, які беруть участь у роботах з укладання труб. Утім, перш ніж цей документ набуде чинності, його мали б схвалити американські сенатори (що вже сталося 17 грудня), а після того — підписати Дональд Трамп. Зазвичай це відбувається наприкінці року. Й чимало політичних скептиків взагалі припускали, що рішення американців щодо санкцій — це такі собі ігрища, які немає змоги закінчити до Нового року, мовляв, ми старались, але…

Але… Якщо військовий бюджет буде підписано президентом США Дональдом Трампом, то компанії, котрі підпадуть під обмеження, упродовж 30 днів мають згорнути свою діяльність у проекті. Саме тому, як пише Bild, «Північний потік-2» і розраховують добудувати ще до запровадження санкцій Сенату США, котрі загрожують компаніям, які надають судна для прокладання труб під водою.

Також і «Газпром» очікує, що позитивне рішення Німеччини сприятиме можливості відновити будівництво газопроводу взимку або навесні 2020 року.

Берлін.