Ця вимога поширюватиметься лише на громадян, що їдуть до РФ, бо повернутися на територію нашої країни вони й далі зможуть за внутрішніми паспортами та свідоцтвами про народження.

Ухвалене під час учорашнього засідання уряду рішення передбачає зупинення дії положень угод з Російською Федерацією, укладених ще до початку збройної агресії, які дозволяли перетинати україно-російський кордон на підставі внутрішнього паспорта або свідоцтва про народження для осіб до 16 років.

У Держприкордонслужбі вважають, що це також дасть змогу зменшити час проходження прикордонного контролю, адже дані про осіб зчитуватимуть за допомогою системи розпізнавання закордонних паспортів.

Ще одним рішенням уряд відкрив міжнародний пункт контролю державного кордону на залізничній станції «Львів» для пасажирського сполучення з Польщею. Це означає, що процедури прикордонного та митного контролю здійснюватимуться під час руху поїздів, щоб зменшити час очікування для пасажирів. Відкриття цього пункту пропуску — результат успішності пілотного проекту на потягах «Інтерсіті+» сполученням «Київ—Львів—Перемишль» та у зворотному напрямку.

Кабінет Міністрів схвалив законопроект, який передбачає посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про замінування адмінбудівель, лікарень, закладів освіти та інших суспільно важливих об’єктів, виведення з ладу яких може заподіяти майнову шкоду та становити загрозу для життя і здоров’я людей.

Останнім часом кількість повідомлень про замінування набула загрозливого характеру, адже, за даними Нацполіції, лише за п’ять місяців 2019 року слідчі розпочали досудове розслідування щодо 600 таких кримінальних правопорушень, що майже дорівнює їхній кількості за весь 2018 рік. На думку авторів законопроекту, остудити голови «мінувальників» може встановлення додаткового покарання у вигляді конфіскації майна, а також посилення кримінальної відповідальності (позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна) за лже-мінування критично важливих об’єктів інфраструктури.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук назвав «дуже важливим» ухвалений секретаріатом Енергетичного співтовариства позитивний висновок щодо завершення сертифікації ТОВ «Оператор ГТС України» як оператора газотранспортної системи. «Це рішення підтверджує, що анбандлінг «Нафтогазу України» здійснюється відповідно до європейських правил. Очікуємо на старт роботи нового оператора ГТС, яка розпочнеться вже з 1 січня 2020 року», — зазначив глава уряду. Це рішення означає, що процес відділення оператора ГТС вийшов на фінішну пряму, бо вже сформовано всі необхідні передумови для остаточної сертифікації НКРЕКП оператора ГТС, ліцензування компанії на право провадження нею господарської діяльності та затвердження тарифів на транспортування з 1 січня 2020 року газу українською ГТС.

У 2020—2021 роках у тестовому режимі запрацює сервіс е-квитків для учнів та студентів. Рішення уряду передбачає, що скористатися ним можна буде через мобільний додаток «ДіЯ», який з 16 грудня вже доступний в бета-версії. «Такі е-документи підтверджуватимуть статус студента або учня, а також усі права на пільги», — сказав О. Гончарук, додавши, що е-квитки діятимуть паралельно з паперовими документами.