Серед іншого, в кошторисі передбачені витрати, пов’язані із санкціями проти підрядників газопроводу «Північний потік-2». Під них підпадають фірми, котрі укладають труби, в разі, якщо вони не припинять своєї діяльності.

Німецька влада не схвалює практики застосування США екстериторіальних санкцій, включаючи рестрикції щодо проекту «Північний потік-2». Про це заявила канцлерка ФРН Ангела Меркель, котра зазначила, що Берлін має намір «рішуче вести переговори стосовно цього». Глава німецького кабінету, серед іншого, висловила застереження, що обмеження, запровадження яких передбачає схвалений сенатом США оборонний бюджет, можуть негативно позначитися на переговорах з питань газу між Росією і Україною.

А голова правління Східного комітету німецької економіки Олівер Хермес вважає, що оголошені США санкції проти європейських проектів газопроводів з Росією є порушенням табу, оскільки обмежувальні заходи запроваджуються проти найближчих союзників. За його словами, в такий спосіб американці ігнорують дозволи ЄС на реалізацію проекту, консенсус усіх країн — членів спільноти і міжнародне право. Хермес стверджує, що рішення США є нічим іншим, як «принциповою атакою» на суверенітет ЄС. А також, що президент Дональд Трамп ще має можливість призупинити рішення Конгресу про санкції, аргументуючи це захистом національних інтересів США. — Саме це він має зробити, — переконаний Хермес, — адже забивання клина в трансатлантичне партнерство не може бути національним інтересом Америки.

Водночас чимало експертів зазначають, що США вже не вдасться завадити реалізації проекту й що це розуміють навіть у Вашингтоні, продовжуючи підтримувати санкційну політику швидше для певного інформаційного тла. Також агенція Bloomberg повідомила про зізнання владою США щодо безглуздості санкцій, запроваджених проти газопроводу: Вашингтон усвідомлює неможливість завадити будівництву, йдеться у її повідомленні.

Берлін.