У середу ввечері на вулицях польських та низки закордонних міст поляки протестували під лозунгом «Сьогодні судді — завтра ти» проти пропозицій партії влади «Право і справедливість» (ПіС) щодо внесення змін до законодавства про судочинство, покликаних, за твердженням ініціаторів, «дисциплінувати суддів». Проте серед представників експертних та суддівських кіл, як і в опозиційних до ПіС політичних партіях та ЗМІ, пропонований проект називають не інакше, як «репресивний закон», «закон-намордник» для суддів».

У маніфестації під Сеймом РП взяли участь, зокрема маршал Сенату Томаш Гродзький, екс-президент Броніслав Коморовський, мер столиці Рафал Тшасковський, режисерка Агнєшка Голланд.

Проектом передбачається, зокрема, можливість позбавлення статусу тих суддів, котрі, наприклад, ставитимуть під сумнів діяльність нової Вищої ради правосуддя (ВРП) чи своїх колег-суддів, зокрема тих, котрі були призначені на посади за рекомендацією нової ВРП. «Одним словом, покараний буде кожен суддя, який насмілиться критично висловитися чи поставити під сумнів статус інших представників професії», — наголошують в асоціаціях суддів «Юстиція» та «Феміда», які разом з Комітетом захисту демократії, асоціацією прокурорів «Lex Super Omnia», Гельсінським фондом прав людини, рухом «Громадяни РП» та кількома іншими організаціями громадянського суспільства виступили організаторами протестів.

У партії влади вважають нині чинні положення законодавства, що регулюють відповідальність суддів і прокурорів, надто загальними і пропонують їх конкретизувати до відповідальності, окрім наведеної у попередньому абзаці, за: «відмову застосовувати положення закону, якщо його невідповідність конституції чи (ратифікованому Польщею) міжнародному договору не встановить польський Конституційний суд)», «дії чи бездіяльність, що можуть зробити неможливою або суттєво утруднити діяльність органів правосуддя» та «політичну діяльність».

В адміністрації президента повідомили, що глава держави погоджується з «ідеями та напрямками пропонованих змін», бо треба, «аби стало зрозуміло, що суддя може робити, а чого робити не може, а також що слід розуміти під забороною публічної діяльності, яка порушує принцип суддівської незалежності», давши при цьому зрозуміти, що судді не мають права брати участі в маніфестаціях на свій захист.

Голова Верховного Суду країни Малгожата Герсдорф вважає пропонований проект змін «найбільш небезпечним за роки правління ПіС» та таким, що «швидко може призвести до того, що Польща опиниться поза Євросоюзом».

Упродовж останніх днів справа набирала обертів. 16 грудня Єврокомісія попередила, що «аналізуватиме проект фракції ПіС на предмет його відповідності євросоюзівським принципам незалежності у сфері правосуддя». У вівторок Верховний Суд РП опублікував на 40 сторінках критичну оцінку проекту. В середу Аналітичне бюро Сейму на 60 сторінках виклало свою експертну оцінку проекту, в якій наголошується, що пропоновані зміни «можуть дати підстави для твердження про порушення принципу незалежності й безсторонності судів та незалежності суддів», а також, що «їх слід вважати порушенням принципу першості права ЄС щодо польського законодавства».

Учора парламентська більшість ПіС у Сеймі внесла свій законопроект на розгляд нижньої палати парламенту за процедурою депутатської ініціативи, що значно скорочує час на ухвалення законопроекту.