Фельдшер Світлана Анохіна.

Подія, за словами мешканців, які проживають на цій території, однозначно, історична для громади. Про це йшлося на засіданні сесії сільської ради ОТГ, що відбулася напередодні виборів.

Створенню ОТГ передували, не побоїмося гучних слів, титанічні зусилля людей, які завжди бачили перспективи розвитку населених пунктів цієї місцевості, що проживають поруч, але не разом.

Завдяки небайдужим створено громаду. Якщо брати показники, озвучені нещодавно обласною адміністрацією, а саме індекс наповнення податками, то індекс податкової спроможності Визирської ОТГ становить 5,33. У наступної великої громади в області (місто Южне) — 2,48. Різницю відчуваєте? Майже вдвічі.

У новому році Визирська ОТГ віддаватиме реверсну дотацію державі в розмірі майже 52 мільйони. Це означає, що відкриваються додаткові можливості для втілення цілої низки планів.

Є рух уперед

Віталій Кутателадзе, депутат Лиманської районної ради, виступаючи на сесії сільської ради, розповів, що отримані результати — це тільки початок. На наступний рік уже багато планів.

— 2020-й — стане роком доріг і шкіл. Ми почнемо з невідкладних питань. Дорога до Любополя, до села Порт, велику увагу приділятимемо шкільним і дошкільним установам. У селі Першотравневе проведемо реконструкцію опалювальних систем у школі й дитячому садку. У Визирці продовжуватимемо проект з будівництва нового дитсадка. Також працюватимемо над проектом дитячого садка в Любополі на дві групи. В селах Першотравневе й Любопіль заплановано роботи з розвитку соціальних об’єктів: доріг, освітлення, благоустрою.

Зміни в 2020 році очікуються і в столиці об’єднаної територіальної громади — Визирці. Тут розпочнеться реалізація проекту зі створення каналізації, очисних споруд. Оскільки по закінченні будівництва спортивного комплексу, стадіону, басейну, дитячого садка, амбулаторії це питання потрібно буде вирішувати терміново. Рік, що минає, був успішним для Визирки за багатьма показниками — завершено будівництво амбулаторії, закінчується розроблення проектно-кошторисної документації на будівництво спортивного комплексу, реконструкцію дитячого садка. Відремонтоване повністю вуличне освітлення. Створено відділ освіти, молоді й спорту.

Акцент на розвитку навчальних закладів дає мешканцям ОТГ відчути гордість за те, що живуть саме в цій громаді.

— Для села Сичавка 2019-й теж був дуже непростим. Цього року ми здійснили свою мрію — приєднання до Визирської ОТГ. Це коштувало дуже великих зусиль, але ми досягли своєї мети. Це мрія більшості наших людей. Так, думки розходилися, і зараз розходяться: є частина людей, які хотіли йти в громаду Южного. Але більшість була за те, щоб піти саме в сільську громаду. Люди розуміли, що село із селом — є велика сила, — розповіла Валентина Попоніна, голова Сичавської сільської ради.

Вона зазначила, що на наступний рік уже є домовленість із Визирською громадою про проведення робіт з будівництва підкачувальних станцій, щоб забезпечити населення водою в літній період.

— Я упевнений, що наші люди не пошкодують про крок, який ми зробили. Це правильний крок. У наступному році ми поки що залишаємося на своєму бюджеті. Ми — дотаційна сільрада. Продовжимо займатися ремонтом доріг у населених пунктах сільради. Основну інфраструктуру зробили за ці три роки. Проблем із водопостачанням у нас немає. Освітлення в трьох населених пунктах ми зробили, — поділилася своїм думками й планами, виступаючи на сесії, Оксана Третьякова, голова Кордонської сільської ради.

Ще два населені пункти, які визначилися зі своїм майбутнім, — це Дмитрівка й Бутівка, вони також приєднаються до Визирської ОТГ. Жителі цих сіл бачать великі перспективи після об’єднання.

Отже, потужний рух убік розвитку населених пунктів Визирської об’єднаної територіальної громади набирає темпів. Незабаром до неї приєднаються ще чотири сільські ради: Дмитрівська, Калинівська, Кордонська і Сичавська. Залишилося отримати погоджувальні документи з Києва й провести останні процедурні дії. Абсолютно всі впевнені, що Визирська об’єднана територіальна громада стане одним із найпотужніших об’єднань в економічному й інфраструктурному плані не тільки в Одеській області, а і в Україні.

Визирка Одеської області.