«Культура — це найкраща універсальна мова, надійна опора правди та людяності, особливо в часи, коли в світі чимало конфліктів, страху та невпевненості». Саме під таким гаслом у 2019-му відбувався двосторонній Рік культури Україна — Австрія. Загалом вдалося реалізувати понад 180 проектів. «Голос України» разом з організаторами дійств, зокрема посольствами, підбиває підсумки цих 12 місяців.

Посол України в Австрії Олександр Щерба серед заходів, які викликали найбільший резонанс у рамках Року культури, згадав урочистий вечір, присвячений Василю Вишиваному — так називав себе австрійський ерцгерцог Вільгельм Габсбург, великий прихильник України і борець за її незалежність. «Адже Австрія все ще мало знає про Вільгельма фон Габсбурга — єдиного члена імператорської родини, який став, по суті, українцем і віддав за Україну життя, — зауважив посол. — Запам’яталися концерти «ДахаБраха» (на знімку вгорі) і «Дах Дотерс». Знаковим був концерт української духовної музики в центральному храмі Австрії — соборі Св. Штефана. Досягнення Року культури, за словами посла, є й запровадження українських аудіогідів у віденському Бельведері. «Це перший музей світового рівня, де з навушників звучатиме українська мова», — зазначив О. Щерба.

Серед організаторів з українського боку був і Український інститут. За словами нашого посла, Рік культури це — чудова можливість для них привернути до себе увагу, що вони й зробили: «Мені особисто, та й багатьом австрійцям запам’яталася «Українська ніч» за участі Онуки у віденському Музейному кварталі та виставка «Між вогнем і вогнем» в музеї Semperdepot».

У свою чергу Ульф Хаусбрандт, директор Австрійського культурного форуму в Києві, серед найуспішніших проектів, реалізованих в Україні, назвав спільний концерт оркестру «New Era Orchestra» під керівництвом Тетяни Калініченко зі всесвітньо відомим австрійським перкусіоністом Крістофом Зітценом (на знімку). «Для нас важливим був не лише резонанс, адже культура — це не шоу, а можливість об’єднати австрійських та українських митців. Ці особисті зустрічі, знайомства та стосунки, які є насінням плідної творчої співпраці, дозволяють нам долати кордони. Пишаємося тим, скільки заходів ми провели в різних куточках України. Ми познайомили не лише мешканців столиці, а й інших регіонів України із сучасною австрійською культурою, водночас показуючи австрійським митцям багатогранність України», — наголосив У. Хаусбрандт.

Наша країна може пропонувати цікаві й унікальні проекти

На запитання: «Як культурна дипломатія вплинула на українсько-австрійські відносини на дипломатичному рівні та на рівні міжлюдських контактів?» О. Щерба відповів: «На наші заходи приходило багато австрійців — дипломати і просто громадяни. Всім подобалося. Дехто був взагалі в захваті. На мою думку, цей рік показав дві речі. По-перше, Україна існує як окреме явище європейської культури. А по-друге: Україна може запропонувати цікаві культурні проекти. Іноді навіть проекти, яких нема ніде більше. Наприклад, ну де ще можна знайти музику, подібну до «ДахаБраха»? Ніде, це тільки наше. І тут є чим пишатися».

А от посол Австрії в Україні Ґернот Пфандлер в цьому контексті зауважив, що 2019-й запам’ятається не лише як Рік культури, а й рік, коли набула чинності Угода про співробітництво у галузях освіти, науки і культури між країнами. «Завдяки Року культури ми одразу втілили цю угоду в життя, що є хорошим фундаментом для майбутньої співпраці», — резюмував він. Посол також відзначив, що Україна є важливою частиною австрійської політики стабільності та сусідства й найбільшим членом «Східного партнерства». А двостороннє співробітництво в галузі освіти, науки і культури, зазначив Ґ. Пфандлер, є невід’ємною частиною нашого партнерства з Україною. «Обмін, що виникає внаслідок цього, дозволяє нам поглибити дружбу між Австрією та Україною на міжособистісному рівні. Я глибоко переконаний, що в цьому обміні в найближчі роки братиме участь дедалі більше австрійських та українських студентів, митців та дослідників з обох країн», — сказав посол.

Тепер важливо не зупинятися

Одна з головних цілей проведення років культури — це покращення іміджу країни на міжнародній арені. Олександр Щерба вважає, що нашій державі в 2019-му це вдалося. «Звичайно, більшість новин з України протягом року все одно була пов’язана з війною, передвиборними пристрастями, корупцією, проблемами. Як то кажуть, погані новини продаються краще, ніж хороші. Але в цьому і сила культурних проектів — вони не погані й не хороші, вони — вічні. Це прив’язка до зовсім іншого контексту, ніж той, в якому Україна зазвичай звучить в останні роки. Здається, нам це трошки вдалося. Тепер важливо не зупинятися», —  відзначив О. Щерба.

Ульф Хайсбрандт окремо наголосив, що серед інших метою Року культури було наблизити наші країни до людей та показати реальність, що виходить за межі заголовків і стереотипів. «Завдяки Року культури сьогодні значно більше людей в Австрії мають уявлення про багатогранність України. І я вважаю, що це справжній успіх», — наголосив він.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Олександра Щерби і з офіційної сторінки Двостороннього року культури Україна — Австрія.