На знімку: ось такі вони, найбільший і найменший Діди Морози, в Португалії.

Один Дід Мороз сягає висоти сьомого поверху житлового будинку, другий — розміщений у… вушці голки. Незвичні символи Нового року можна побачити в португальському містечку Агеда, що в окрузі Авейру.

Точна висота Діда Мороза (якого в Португалії називають Пай Натал), встановленого на центральній площі 1 Травня — 21 метр 08 сантиметрів. І це він ще присів на коробку з новорічними подарунками, перев’язану стрічкою. А якби піднявся на ноги!..

Четвертий рік поспіль велетень з’являється тут напередодні Різдвяних свят. Уперше зачарував місцевих мешканців і гостей невеликого містечка, коли святкували прихід 2017-го. 

Як пояснював тоді мер міста, Пай Натал в Агеді став найвищим у Португалії. «Можливо, не тільки у нашій країні», — додав мер. За його словами, на виготовлення Гулівера-Морозенка витратили з міської казни 50 тисяч євро. Зробили це заради підвищення туристичної привабливості містечка.

Темної пори фігура підсвічується 250 тисячами (!) лампочок. Електрика в Португалії дорога, тому очільник муніципалітету поспішив наголосити, що всі лампочки енергозберігаючі, економні.

Туристів в Агеді відтоді справді побільшало. Спочатку приїздили здебільшого португальці з різних кінців країни. Надалі — сусіди-іспанці. Слава про незвичний символ свята долетіла до інших європейських країн. Кожен приїжджий фотографується на фоні

Діда-здорованя у розкішному кожусі, шапці й з великою бородою.

Нинішнього року в місті з’явився ще один Дід Мороз. Але такий мініатюрний, що розгледіти його можна тільки під мікроскопом. Тому перебуває він у туристичному центрі Агеди. За інформацією місцевого інтернет-сайту, малючок прибув з Великої Британії.

Його автором є британський митець В. Віган.

— Навіть найменша річ може мати найбільше значення, — наводить слова британця інформаційний ресурс.

Аби підкреслити незначний розмір фігури, її помістили у… вушці голки. Тільки ж голка непроста. Як зазначається в повідомленні, вушко напилено дорогоцінними металами.

Традиційно цими днями для гостей організовують низку різдвяних заходів. «Родзинкою» нинішнього свята є запрошення гостей до лісу освітлених дерев. Ось тільки погода нині не сприяє подорожам. Протягом останнього тижня у країні вирує негода.

Зливи супроводжуються сильними поривами вітру. Між деякими містами припинено залізничне сполучення. Проїзд на автомобільних трасах подекуди перекритий зламаними деревами. Втім, синоптики прогнозують, що на Різдво розпогодиться.

Принаймні в перший день тижня, 23 грудня, у Бразі не було дощу на відміну від декількох попередніх, коли лило як з відра.

Брага (Португалія).

Фото надано автором.