Зокрема, на території Галапагоських островів знайшли гігантську черепаху Chelonoidis Phantasticus — вид, який протягом ста років вважався вимерлим. Останній раз вчені бачили таку черепаху в 1906-му. І от цього року учасники експедиції від Національного парку і організації Galapagos Conservancy зустріли дорослу самку Chelonoidis Phantasticus. Вважається, що їй щонайменше 100 років, і, можливо, вона не єдина серед представників свого виду, яким вдалося вижити. Науковці кажуть: сліди фекалій можуть свідчити, що десь поруч мешкають її родичі.

У цьому році зросла популяція горбатих китів і відновилася після майже повного винищення через китобійний промисел. Це означає, що їм більше не загрожує вимирання. Полювання на китів заборонили в 1986 році. У 2019-му в південно-західній Атлантиці вчені зафіксували 25 тисяч особин горбатих китів.

Інший позитивний факт року — вченим вдалося перетворити стовбурові клітини людини на бета-клітини, що продукують інсулін. Досягнення може істотно вплинути на лікування діабету першого типу. «Це дуже важливий крок на шляху до нашої мети — створення клітин, які можна було б трансплантувати пацієнтам з діабетом», — цитує Матіаса Хіброка, професора і директора Центру дослідження діабету UCSF, ВВС-Україна.

Окрім того, з’явилася надія подолати хворобу Альцгеймера. По-перше, вчені сподіваються, що зможуть уповільнити перебіг хвороби завдяки адуканумабу, який може стати першим в світі препаратом проти цієї недуги. По-друге, дослідники з Каліфорнійського університету в Берклі також виявили, що ліки, які знімають запалення мозку, можуть уповільнити або навіть відновити його когнітивні функції. І нарешті німецькі вчені заявили, що навчилися визначати ранні прояви хвороби Альцгеймера задовго до появи клінічних ознак.

У 2019 Алжир і Аргентина отримали офіційний сертифікат Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), що підтверджує їхній статус країн, «вільних від малярії». За даними ВООЗ, хворобу, що передається через малярійних комарів, нині ліквідовано в 38 країнах.

А от країни басейну Червоного моря (Ізраїль, Йорданія, Єгипет, Саудівська Аравія, Ємен, Еритрея, Джибуті та Судан) об’єдналися для захисту коралів у Транснаціональному центрі досліджень проблем Червоного моря. Мета центру — об’єднати вчених з цих країн для вивчення здатності коралів протистояти змінам клімату, в надії, що це допоможе врятувати популяцію коралів по всьому світу. Вчені б’ють на сполох — кількість коралів у Червоному морі зменшується, зокрема, через потепління води та негативний вплив туристів.

Приємні новини є і від NASA — супутникові спостереження агентства засвідчили, що наша планета нині на 5% зеленіша, ніж 20 років тому. Це сталося завдяки розвитку сільського господарства та програм з озеленення в Африці, Індії та Китаї. Космічне агентство США повідомляє: зелене покриття планети збільшилося на два мільйони квадратних миль, що приблизно дорівнює площі тропічних лісів Амазонки. Однак, варто відзначити, озеленення не нейтралізує втрату природної рослинності або біологічного різноманіття в таких тропічних регіонах, як Бразилія та Індонезія.