Вихід книжки приурочено до 100-річчя від дня її народження. 

Невелике за обсягом видання біографічного характеру являє собою есе, що перетікають одне в одне і об’єднані темою спогадів та природнього бажання врятувати й зберегти пам’ять, це — часточка справжнього життя в хронології і слайдах пам’яті близьких людей, живих учасників і дійових осіб в історії конкретної людини — мами, бабусі, учителя.

Розповісти про свою сім’ю в минулому, це як заново розкидати й зібрати мозаїку. Це книга Пам’яті й подорожей у минуле. Вихоплені миті, роздуми про життя матері, бабусі, сплетені міцною ниткою в одну. Так трепетно й тонко і так глибоко й ніжно.

Чогось незрівнянно важливого торкається  ця книга, душевного, теплого й щирого. Вона не захопить вас своїм сюжетом. Бо його там немає. Тут тільки життя, історія і тисячі потрібних, змішаних між собою літер. І де головна героїня — Пам’ять…

Це спогади про минуле й взаємовідносини з ним у рамках однієї родини. І в цієї, здавалося б, вузької сімейної спрямованості відчувається прихований глибоко в самій атмосфері змісту посил  — замислитися про свої сімейні історії і пам’ять про них, і про те, як важливо зберегти й передати цю пам’ять іншим поколінням.