Тоді глава держави дав йому доручення, серед яких, зокрема, поліпшення якості мобільного зв’язку та Інтернету в області, боротьба з незаконними АЗС.

Обидва доручення Віталій Коваль виконав. Щодо якості мобільного зв’язку, то він провів перемовини з регіональними керівниками компаній мобільного зв’язку — у результаті пришвидшили модернізацію базових станцій, навіть тих, які планували у 2020 році; до кінця цього року 4G з’явиться в 74 пунктах (Київстар і Водафон); на наступний рік оператори збільшили свої інвестиційні плани в Рівненщину втричі. Зараз проводиться робота щодо поліпшення мобільного зв’язку на трьох міжнародних трасах, які пролягають через Рівненщину. Тим часом оператори просять взамін сприяння в діалозі з громадами, які перешкоджають встановленню вишок.

Щодо іншого доручення Президента, то з вересня було виявлено і припинено діяльність 150 «тіньових» АЗС. Частина таких АЗС нині оформляють документи та ліцензії, оскільки хочуть працювати легально. Є й результат: продаж пального на офіційних АЗС зріс у середньому на 14%. На окремих автозаправках продаж, наприклад, дизельного пального збільшився до 40%. Місцеві й обласний бюджети сумарно отримують додаткового доходу майже 5 млн грн на місяць.

Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль серед пріоритетів вважає збереження лісів: «Для цього провели обстеження лісів, вводимо електронний облік деревини та реалізацію її на торгах. Рівненщина — серед шести областей України, які стали пілотними в проекті e-реєстру заготівлі деревини та онлайн-карти рубок «Ліс у смартфоні».

Болюча тема для Рівненщини — нелегальний видобуток бурштину в поліських районах області. Питання легалізації його видобутку зрушило з місця. Верховна Рада України 19 грудня прийняла відповідний закон. Цьому передувала поїздка групи народних депутатів на Рівненщину, відпрацювання спрощеної дозвільної процедури щодо легального видобутку бурштину; посилення відповідальності за незаконний видобуток, перевезення та збут бурштину-сирцю; обов’язкове проведення рекультивації порушених земельних ділянок; збільшення площі земельних ділянок, які виставляються на аукціон.

Молодий керівник області зробив певні кроки щодо активізації міжнародної співпраці, розширення та зміцнення міжнародних зв’язків. Так, у вересні на форумі Eastern Europe Initiatives Congress у Любліні (Польща) презентував чотири масштабні проекти, серед яких — унікальне виробництво екологічно чистого біопластику; заснування виробництва агломератних виробів.

Провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Франції в Україні Етьєном де Понсена та координатором діяльності Альянс Франсез в Україні Кларіс Бросс. Обговорили можливе залучення французького капіталу в реалізацію інвестиційних проектів на Рівненщині. Зокрема, щодо виробництва біопластику з кукурудзи. Також говорили про можливість перенесення виробництв із Франції на територію Рівненської області в рамках міжнародного перерозподілу праці.

Після домовленостей із консулом Республіки Польща у Луцьку Вєславом Мазуром на Рівненщині стартувала акція «Світлодіти». Польське консульство передало більш як тисячу світловідбивних жилетів та флікерів. Їх роздають дітям, аби тих було помітно в темну пору доби, коли повертаються зі школи.

Серед пріоритетів нової влади — залучення інвестицій в область. У будівництво елеватора в Костополі інвестовано 154 млн грн, створено 135 робочих місць. Польська компанія «Терра-Плант», яку Віталій Коваль знайшов на Конгресі Східної Європи у Любліні, — лідер з вирощування полуниці у своїй країні, де працює 70 українців, — готова відкрити бізнес і на Рівненщині. «Зараз шукаємо для інвесторів площі. Люди повернуться додому і працюватимуть тут. Це стане стартом реалізації регіональної програми «Лелеки» — повернення заробітчан додому», — каже В. Коваль. У Рівненщини є всі можливості, щоб стати меблевим кластером.

До речі, на Рівненщині створюють сприятливі умови для інвесторів, прикладом чого можуть бути інвестиції в енергозберігаючі проекти, які нині втілюються на території індустріального парку, що на землях Малолюбашанської ОТГ Костопільського району. Тут без зволікань надали інвестору в оренду землю, зменшили на час його становлення втричі податки.

— Серед пріоритетів — зробити Рівненщину технократичним хабом Західної України — інфраструктурним, дорожньо-транспортним, технологічним, — каже Віталій Коваль. — Щодо дорожньо-транспортного хабу, то важливо «поставити на ноги» Рівненський аеропорт. Він потребує технічного оновлення для обслуговування літаків. Тоді від нас готові літати Wizz Air, Ryanair та інші. Розглядаємо можливість взяти обладнання в оренду у литовської компанії. Є запит білорусів на польоти до Одеси, 40% пасажирів нашого аеропорту — з Білорусі. Головне завдання на 2020 рік — запустити авіарейс до Польщі — Варшави або Вроцлава. До речі, на базі Міжнародного аеропорту «Рівне» базуватиметься пожежна авіація ДСНС, яка обслуговуватиме нашу і сусідні області.

Автобуси «Іква» — новий сегмент технологічного хабу Рівненщини. ТОВ «Рівненський автозавод» вже проводить сертифікацію першого з них. Вартість такого автобуса — приблизно 120 тисяч доларів. Схожі автобуси з-за кордону вартують 170—180 тисяч євро.

Влада всіляко сприяє розбудові Rivne IT Cluster (ІТ-кластера Рівненщини), де працює майже тисяча фахівців високої кваліфікації, яких запрошують на роботу за кордон. Найбільше прохання програмістів сьогодні — Рівненський аеропорт, необхідний для обміну фахівцями під час роботи над проектами. Тож і це спонукає молодого енергійного керівника області подбати про відновлення повноцінної роботи летовища.

Голова РОДА Віталій Коваль розповів про масштабний проект з будівництва Північної об’їзної дороги Рівного, яка вже будується білоруською компанією; про те, що Рівне стало одним із чотирьох центрів дислокації мобільних спецзагонів в Україні, де базується техніка для обслуговування доріг національного значення Рівненщини і сусідніх областей.

За не дуже великий термін перебування на посаді голови Рівненської ОДА Віталію Ковалю є що записати у свій актив — всього не перелічити у цій короткій статті. Але, мабуть, найголовніше: його сприйняли пересічні мешканці області, повірили, що він хоче щось добре зробити для краю, де народився. А це дуже важливо в роботі будь-якого керівника.

Рівне.

Фото надано автором.

ПРЯМА МОВА

Ось що розповів голова Рів-ненської ОДА Віталій Коваль про довгобуди:

— Мене хвилювало завершення недобудованих об’єктів по всій області. Склалася ситуація, що роками простоювали довгобуди, далекі від завершення. До кінця року планувалося ввести в експлуатацію лише 32. Але ми провели аудит усіх недобудов, перерозподілили фінансування. На ті об’єкти, для здачі яких не вистачало по 100—200 тисяч гривень, ми направили фінансування замість тих довгобудів, які роками з’їдали мільйони і у найближчому майбутньому все одно не можуть бути здані в експлуатацію. Завдяки аудиту, правильному менеджменту замість запланованих 32 вводимо в експлуатацію 100 об’єктів.