До обговорення цієї актуальної теми також долучилися народні депутати парламентських комітетів з питань національної безпеки та оборони, правоохоронної діяльності, гуманітарної та інформаційної політики, представники центральних органів державної влади, громадських організацій, бізнесу, вчені.

Відкриваючи захід, заступник голови Комітету, голова підкомітету цифрової інфра-структури, електронних комунікацій та смарт-інфраструктури Олександр Федієнко (на знімку) наголосив на важливості проблеми для наших співгромадян. Адже нині кожен стикається з інформаційними технологіями — від соціальних мереж Інтернету до користування банкоматами, платіжними системами тощо.

«В Україні вже багато років ведеться мова про реформи для покращення життя кожного з нас. Цифрова трансформація суспільства, проголошена одним із пріоритетів Президента України, може і повинна стати базовою умовою для такого покращення», — зазначив Олександр Федієнко.

Доповідач пояснив, що комп’ютерні комунікаційні технології вже стали технологічною базою для здійснення діяльності на рівні держави, суспільства, у сферах енергетики, фінансів і транспорту, великого та малого бізнесу. Саме їх запровадження дає змогу значно підвищити ефективність будь-якої сфери. Але поряд з великою кількістю переваг цифролізація створює середовище для загроз.

Заступник голови комітету наголосив, що кількість та різноманітність кібератак у світі зростає, а держави та суспіль-ства у цьому плані стають дедалі уразливішими, тож потребують більше змістовного захисту. Олександр Федієнко нагадав, що чинним законодавством України визначено поняття «кібербезпека — захищеність життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства та держави під час використання кіберпростору, за якої забезпечуються сталий розвиток інформаційного суспільства та цифрового комунікативного середовища, своєчасне виявлення, запобігання і нейтралізація реальних і потенційних загроз національній безпеці України у кіберпросторі».

Задля розв’язання проблеми кіберзлочинів необхідно провести комплексний перегляд законодавства щодо питань інформаційної безпеки, сформувати узгоджену з міжнародними стандартами нормативно-правову базу та вдосконалити законодавство у сфері кіберзахисту. Важливим кроком є також розробка принципово нової Стратегії кібербезпеки України на період 2020—2025 років.

За словами Олександра Федієнка, «неможливо здійснювати масштабні та системні захисти у будь-якій сфері без знання її стану, без знання статистичних відповідних процесів. Тому в державі необхідно побудувати всеосяжну систему регулярної оцінки стану кібербезпеки, постійного моніторингу та спостереження кіберінцидентів на основі надійних даних».

Дискусію підтримали представники центральних органів влади — Міністерства оборони, Служби безпеки України, Національної поліції, Національного банку.

Як повідомляє офіційний сайт Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації, за результатами виступів та обговорення комітет готує відповідні рекомендації органам державної влади щодо здійснення заходів для вдосконалення національного законодавства з кібербезпеки та кіберзахисту в Україні, зокрема у сфері критичної інфраструктури.