Керівник-координатор проекту «Art-перемир’я» офіцер ЦВС ЗСУ Борис Кутовий із маленькими прихильниками проекту «Art-перемир’я» після вистави у школі мистецтв м. Красногорівка Мар’їнського району Донецької області.

З 17 по 20 грудня 2019 року на сході України тривало «Art-перемир’я». Цьогоріч національно-мистецький проект, започаткований українськими військовими, подарував дітям свято у шести прифронтових населених пунктах — Мар’їнці, Світлодарську, Парасковіївці, Соледарі, Миронівському та Красногорівці.

Майже 3000 дітей віком від 5 до 13 років змогли насолодитись музичною  казкою «Хоробре серце, косі очі» у виконанні лауреата міжнародних фестивалів — Запорізького театру-лабораторії «VIE». Також майже 130 містечкових і шкільних бібліотек населених пунктів, наближених до лінії фронту, отримали книжку «Листи здалеку», написану офіцером ЗСУ, учасником бойових дій на сході України Борисом Кутовим.

— Діти Донбасу потребують особливої уваги та турботи. Їхні серця травмовані війною, їм доводиться зростати у складних умовах. Саме тому проект «Art-перемир’я» покликаний мінімізувати наслідки пережитого дітьми під час війни з допомогою художньої літератури та мистецтва. Заради світлого майбутнього українських дітей започатковуються такі проекти, до яких долучаються небайдужі люди. Ми не маємо наміру зупинятися. Сподіваюся, незабаром зможу презентувати маленьким читачам і другу частину дилогії — книжку «Повість про срібну флейту», — розповідає автор «Листів здалеку» та керівник-координатор «Art-перемир’я» Борис Кутовий.

Ольга Лещова, актриса та художній керівник Запорізького театру-лабораторїї «VIE» зазначає, що цей проект дарує краплину тепла і любові не тільки дітям, а й змінює самих учасників, організаторів. — Нічого в світі не замінить очі, які світяться після вистав, посмішки дітей та дорослих. Після побачених емоцій маленьких глядачів ти вже ніколи не будеш таким, як раніше, — каже пані Ольга.

Фотогалерея

Нагадаємо, що національно-мистецький проект «Art-перемир’я» засновано 2018-го заступником начальника Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенантом Сергієм Наєвим. Основною ідеєю проекту є сприяння культурному відродженню української нації і національно-культурна просвіта. Проект реалізується за рахунок благодійної підтримки. У його впровадженні на території Донецької та Луганської областей всебічна допомога надається Генеральним штабом ЗСУ, командуванням Об’єднаних сил та місцевими військово-цивільними, районними державними адміністраціями.