На знімку: засідання Ради розвитку громад та територій за участю Президента України Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука.

«Ми знаємо, що ціни на газ зменшилися майже на 30%. А тарифи, на жаль, ні. Українці цього не розуміють». На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський під час засідання Ради розвитку громад та територій.

Глава держави дав завдання, а уряд уже схвалив постанову, яка дозволить розраховувати ціни на опалення з прив’язкою до зменшених цін на газ. Цей механізм забезпечить справедливі тарифи. Очікується, що платіжки за тепло у середньому зменшаться на 300—400 грн за місяць, починаючи з грудня. Водночас навесні перерахують і вже сплачене комірне за опалення за осінні місяці.

У цьому контексті Президент також наголосив на важливості втілення заходів з енергоефективності, які зменшать використання енергоносіїв і, як результат, знизять витрати на комунальні послуги.

Нині, за словами Прем’єр-міністра Олексія Гончарука, в Україні майже 180 тисяч будинків, велика частина з яких не є енергоефективними, тож під час реалізації відповідної програми запропонував насамперед фокусувати увагу на висотних будинках. Масштабній термомодернізації сприятиме Фонд енергоефективності, який з наступного року запрацює на повну потужність.

«У нас є для цього кошти — до шести мільярдів гривень, які ми можемо використовувати на програми енергоефективності та термомодернізації», — повідомив Олексій Гончарук, додавши, що впродовж наступного року модернізувати планується щонайменше 1 тис. будинків у 10 пілотних містах. Відтак місцева влада до 15 січня 2020 року має подати заявки на участь у програмі з енергоефективності на адресу уряду.

Торкнувся Президент і ще одного актуального питання — забезпечення житлом учасників Антитерористичної операції/Операції об’єднаних сил та внутрішньо переміщених осіб, повідомляє прес-служба глави держави. Щоб реалізувати житлові програми, у цьому питанні потрібна координація зусиль влади, сказав Президент, нагадавши, що в листопаді було вирішено запустити програму кредитування, яка передбачає довгострокову державну позику під 3% річних на строк до 20 років при мінімальному власному внеску позичальника до 6% від вартості житла.

Наразі житла потребують майже 80 тис. ветеранів та 400 родин внутрішньо переміщених осіб. Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб уже розробило концепцію державної цільової програми щодо забезпечення житлом ветеранів і ВПО, яку вже скеровано на погодження з усіма необхідними органами влади.

«Це було зроблено на виконання вашого указу, пане Президенте. Я сподіваюся, що ми її дуже швидко погодимо та ухвалимо», — заявила профільний міністр Оксана Коляда.

Утім, на думку глави держави, урядової програми кредитування доступного житла недостатньо, адже так не вирішується, наприклад, проблема черг на житло для воїнів-інтернаціоналістів. Загалом В. Зеленський упевнений, що за рік це питання можна закрити, якщо одночасно реалізовувати програми як на державному, так і на місцевому рівнях. До того ж повинні існувати програми кредитування і для працевлаштованих, і для тих, хто не має змоги оплатити позику.

«Хочу, щоб ми з вами на рівні голів ОДА у ваших областях взяли інформацію з кожного міста, де можна побудувати таке житло. У деяких випадках воно має бути навіть безкоштовним. Упевнений, що це можна зробити», — наголосив Президент, закликавши підготувати таку інформацію до кінця січня.