Виходить, права була вередлива принцеса з казки «Дванадцять місяців», яка наказувала, щоб проліски зацвіли посеред зими. Тоді вчитель їй казав, що такого ніколи не може бути. 

Через аномальне тепло на Різдво масово зацвіли в Криму вісники весни і пробудження — проліски. А через кілька днів цими первоцвітами милувалися в Ужгороді та в Польщі. Сплутали пори року й почали цвісти не тільки квіти, а й дерева. На Одещині зацвіла сакура, у ботанічному саду обласного центру — калина та жасмин, а на вулицях квітнуть японські сливи. В Ужгороді розцвіли бузок і фіалки. А в Запоріжжі прокинувся ще один провісник весни — бабак, він почав активно харчуватися. А у квітниках на Волині посеред зими (дивина, та й годі!) мало не в кожному подвір’ї розпустилися й милують око фіалки, цвітуть маргаритки, примули і навіть ромашки (на знімку). Пломеніють червоними квіточками гіацинти. Народна прикмета віщує: такий різдвяний подарунок — до затяжної й холодної весни.

А найцікавіше те, що у святкові дні над Любешевом навіть двічі показувалася веселка. Спершу маленька, усього півкоромисла: бо ще ж, напевно, дитинча. Примостилася літня пустунка лиш одним краєчком крила на чорній зимовій хмарині, та скоро спохопилася, що переплутала зиму з літом, і мерщій розсіялася між хмар. Та на другий день уже показалася її матуся — зайняла мало не півнеба над Стоходом. Вона була яскрава й красива, немов спеціально вбралася на головне християнське свято.

Утім, в Україні це не перший випадок передчасного цвітіння через надто теплу погоду в холодну пору року. Наприклад, на Волині 2000 року на початку грудня не по-зимовому тепла погода пробуджувала бруньки дерев і кущів, місцями цвіли бузок, троянди і яблуні, а в Любешеві смакували ягодами малини аж до 9 грудня, доки не випав сніг.

 

Любешів

Волинської області.

Фото автора.