Оксфордський словник англійської мови назвав словом 2019 року «climate emergency», що означає «надзвичайна кліматична ситуація». Словник Collins визначив словом року «кліматичний страйк». За версією американського видання Time «людиною року» стала 16-літня шведська екоактивістка Грета Тунберг.

Цей рік був не тільки найспекотнішим за всю історію метеоспостережень. Він приніс новини, які не можуть не лякати: на планеті почали масово й швидко танути льодовики. Й поки світові політики, особливо ті, хто обстоює інтереси бізнесу, не можуть домовитися стосовно екстрених заходів, які мають сповільнити підняття температури на планеті, окремі вчені почали роботи геть невтішні прогнози, що зупинити цей процес уже практично неможливо.

Екоактивістку Грету Тунберг одні називають «іконою» кліматичного руху, яка вперше вивела на протести школярів. Пізніше приклад підлітків мобілізував людей від Афганістану до В’єтнаму, від Австралії до Сполучених Штатів. Протести, які отримали назву «Бунт проти вимирання», стали одним з найзнаковіших явищ цього року. Але водночас інші називають її жертвою маніпуляцій дорослих.

Однак з підказкою старших чи без, але її виступи, в тому числі з трибуни ООН, її суперечки з президентами Дональдом Трампом та Володимиром Путіним зробили свою справу: про кліматичні зміни сьогодні говорять не тільки науковці та політики.

Саме цю тенденцію і зафіксували фахівці Оксфордського словника, які зауважили, що вживання виразу «climate emergency» зросло з вересня в 100 разів. Окрім того, до переліку часто вживаних виразів увійшли «боротьба зі зміною клімату», «криза клімату», «заперечення кліматичних змін», «екотривожність», «екоцид», «вимирання», «глобальне потепління»…

Парадокс у тому, що нинішні моделі розвитку успішних держав, які є маяком і для країн, що розвиваються, загрожують існуванню людства в цілому. Вчені закликають багаті країни відмовитися від надмірного використання копалин, зокрема нафти, газу, вугілля, і взагалі припинити виготовлення та використання пластику. В доповіді ООН, присвяченій огляду реалізації Цілей сталого розвитку на період до 2030 року, наголошують на необхідності докорінно змінити ситуацію, коли економічне зростання досягається за рахунок погіршення навколишнього середовища.

Але як це зробити? Адже, з одного боку, зростання виробництва сприяє зменшенню голоду на планеті. З другого — призводить до деградації ґрунтів та глобального потепління. Як досягти амбітних цілей із зупинки нагрівання планети і водночас не погіршити умови життя людей та не порушити їхні основоположні права? Відмовитися від благ цивілізації і повернутися до печерних умов? На пошуки золотої середини залишилося не так багато часу.