Україні повернули картину відомого українського художника Михайла Паніна «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною» (1911 р.), викрадену під час окупації нацистами міста Дніпра (тоді Дніпропетровська) у 1941—1943 рр. Про це повідомила у Фейсбуці прес-служба Міністерства культури, молоді та спорту.

«Дворічна кропітка робота завершилася передачею американським подружжям Трейсі картини в дар Україні, яка в 2017 році була заявлена до продажу на аукціоні «Potomack Сompany» (Александрія, штат Вірджинія, США), — йдеться у повідомленні. — Повернення роботи М. Паніна в Україну — це результат багаторічної спільної праці та стратегічного партнерства між Україною та США, а також, що не менш важливо, міжнародне визнання втрат культурних цінностей України під час Другої світової війни».

Подія стала результатом ефективної взаємодії одразу кількох міністерств та служб.

«Для Посольства України в США це була тривала робота, але ми раді, що при взаємодії з ФБР та Державним департаментом США, а також Дніпропетровським художнім музеєм посольству таки вдалось зібрати всі потрібні документи та пройти процедуру судового повернення пам’ятки у Вашингтоні. І картина тепер у тих, кому вона належить історично, — в Україні», — прокоментувало подію Посольство України в США.