Переважно це жителі міста Дуррес, розташованого на березі Адріатичного моря. Волонтери й влада міста подбали про те, щоб у мешканців наметових таборів був необхідний мінімум для святкування Нового року.

В останні дні грудня в столиці Албанії Тирані відбулося третє засідання національної комісії з ліквідації наслідків сильного землетрусу, який стався 26 листопада. На ньому міністр сільського господарства Бледі Чучі, який очолює службу з відновлення об’єктів, що постраждали від сильних поштовхів, повідомив, що 72 будівлі, з яких 10 — у Тирані, цілком зруйновано. Крім того, 3590 будинків у Дурресі визнано авторитетною міжнародною комісією непридатними для житла, бо в будь-який момент можуть обвалитися. Тому 3613 їх мешканців (а це родини з маленькими дітьми й хворими літніми людьми) розмістили в готелях, 10 225 осіб змушені були переселитися до утеплених наметів.

За словами міністра, комісія ретельно обстежила 39 310 будинків у зоні найсильніших поштовхів і визначила, якого ремонту вони потребують. У цій перевірці брали участь також інженери з Болгарії, які поділилися своєю думкою про якість будівельних робіт у Дурресі й Тирані. Вони повідомили, що всі ті будинки, які зруйнувалися й визнані небезпечними для подальшого проживання, споруджувалися майже буквально з піску й цементу. Тому не дивно, що вони не витримали удару стихії.

Зараз правоохоронні органи Албанії продовжують вивчення документів, вилучених у проектних і будівельних організацій, для того, щоб визначити фатальні порушення під час зведення житлових і адміністративних будівель. На керівників фірм, які заощаджували на дорогих будівельних матеріалах, чекає сурове покарання. 

Звісно, тим, хто зустрічав Новий рік у наметах, від цього ні холодно, ні жарко. Але, як зазначають албанські видання, люди, котрі втратилися в один момент житло, сподіваються, що держава, якій прийшли на допомогу багаті бізнесмени та уряди інших країн, зможе найближчим часом звести нові будинки, куди вони в’їдуть в новому 2020-му. Ця надія зігрівала багатьох холодної новорічної ночі.