У Львові на площі Кропивницького до пам’ятника одного з ідеологів українського націоналістичного руху під музичний супровід поклали квіти (на знімку). Опісля відбулися молитва за Україну та громадське віче.

«Він був визначною постаттю, людиною, яка не на словах, а на ділі показувала, як потрібно жити і діяти, щоб Україна укріпилась як держава. Він хотів її бачити незалежною, сильною та високоосвіченою. Нам варто примножувати все те, за що боровся Степан Бандера та його послідовники», — звернувся до учасників віча заступник голови ОДА Іван Собко.

Нагадаємо, Степан Бандера і Ярослав Стецько були авторами Акту відновлення Української Держави від 30 червня 1941 року, за що були заарештовані і поміщені в Берлінську тюрму. З 1942-го по 1944-й Степан Бандера перебував у концтаборі Заксенгаузен. Йому пропонували очолити керівництво антирадянського збройного опору в тилу Червоної армії, але він відмовився від цієї пропозиції.

За завданням Радянського уряду агент КДБ вбив Степана Бандеру 15 жовтня 1959 року у Мюнхені.

«Степан Бандера залишатиметься у нашому серці не лише тому, що він тут навчався, що він тут боровся, а й тому, що він гуртував народ, ішов вперед і перемагав. Перемога — це те, що нині потрібно нашій країні», — наголосив на вічі заступник міського голови Андрій Москаленко, передає наш власкор Богдан КУШНІР.

***

А на Прикарпатті річницю від дня народження Степана Бандери відзначили в селі Старий Угринів Калуського району, де 1909 року народився майбутній провідник ОУН. Біля родинного будинку, де нині музей, зібралося чимало небайдужих. Офіційну делегацію очолили голова облради Олександр Сич, заступник голови ОДА Дмитро Романюк та інші. Прибули вояки ОУН-УПА, ветерани АТО, громадські активісти. А в обласному центрі відбулися урочиста хода та віче біля пам’ятника Степану Бандері. «Для України він — символ боротьби, яка триває», — зазначив міський голова Руслан Марцінків та повідомив про свою домовленість із міським головою Конотопа Артемом Семеніхіним про те, що Івано-Франківськ подарує цьому місту пам’ятник провіднику ОУН, інформує наш власкор Людмила СТРАЖНИК.

***

У столиці річницю народження Степана Бандери відзначили традиційною смолоскипною ходою, яка розпочалася від пам’ятника Тарасу Шевченку.

Цього разу щорічний марш зібрав кілька націоналістичних рухів. Основним організатором акції знову стало ВО «Свобода». Її лідери й очолили колону патріотів.

На віче, влаштоване під стінами КМДА на Хрещатику, зібралося майже тисяча націоналістів.

Вл. інф.

Фото прес-служби Львівської ОДА.