Унівський монастир розташований за 50 км від Львова. Дістатися сюди можна прямим автобусом зі Львова або автівкою за одну годину.
Свято-Успенська Унівська лавра зустрічає, як завжди, за будь-якої пори року, намоленим спокоєм і благодатною тишею.

Нині це найбільший паломницький центр, один із найдавніших осередків культури та духовності. Тут часто бував митрополит Андрей Шептицький, Іван Вишенський написав свої твори.
Чернече життя у цій місцевості бере початок з XIII ст.

У радянський час Унівську лавру перетворили на інтернат для психічно хворих жінок.

В Уневі є природне джерело. Тут кожного першого числа щомісяця освячують воду.

Свято-Успенська Унівська лавра — один із чотирьох в Україні і єдиний в УГКЦ монастир, що має статус лаври, найбільшого, найзначущішого монастиря. Це святиня з тривалою і давньою історією, що багато в чому відображає історію самої української церкви, з її періодами руйнувань та переслідувань, розквіту й відродження.

Душею і серцем є чудотворний образ Унівської Божої Матері. Явлений на згарищі спаплюженого ординцями монастиря, він зберігався у збудованій на цьому місці церкві Успіння Пресвятої Богородиці.

В Унівській лаврі прочани можуть торкнутися також історії української церкви. Адже тут виставлена для огляду ціла колекція старовинних дерев’яних розп’ять, антимінсів, унікальних стародруків. Тут можна побачити особисті речі блаженного Климентія та Андрея Шептицьких. У спеціальному музеї представлено численні експонати, виявлені під час розкопок і пов’язані з історією України.

При монастирі є гостьовий дім, де може переночувати до 70 душ. «Люди, які поселяються у гостьовому монастирському домі, як правило, приїжджають із духовних потреб. Організовуємо трирічну школу духовності, курси іконографії, зі Святого Письма та інші. У нас відбуваються реколекції для монахів і монахинь з інших монастирів», — розповідає настоятель лаври ієромонах Макарій Дутка.

Найчастіше приїжджають люди зі Львівської, Волинської, Рівненської і Закарпатської областей. З-за кордону — поляки і німці, є гості з Франції, Англії, Америки, Італії, Канади. Такі туристичні поїздки розпочинаються з травня і тривають до осені. До 100 тисяч осіб навідується щороку.

Сьогодні у Свято-Успенській лаврі проживають 35 монахів-студитів, які утримують сиротинець, займаються пасічництвом, відгодівлею худоби, рільництвом для власних потреб.

Доба у монастирі поділена на три рівні частини: молитва, праця та відпочинок. Кожен чернець працює згідно зі своїми обдаруваннями: хто як столяр, хто як різьбяр, іконописець, кравець або науковець.

Ще ми говорили про захоплення отця Макарія Дутки, який, до речі, — професійний спортсмен і, мабуть, єдиний чемпіон світу з пауерліфтингу у чернечій рясі. Настоятель Унівського монастиря кожен свій ранок розпочинає з молитви, а далі десятки телефонних дзвінків, допомога потребуючим, господарчі справи. Проте завжди знаходить годину, щоб зайти в тренажерний зал. Як розповів отець Макарій, нещодавно завершив ще одні змагання — Кубок Західної України, які проводила міжнародна федерація WPRO, у якій він уперше взяв участь. Виборов перше місце — отримав Кубок Західної України з пауерліфтингу.

Залишаєш лавру із почуттями тиші, спокою і блаженства. Кожен, хто хоч раз відвідав Унів, знову прагне сюди повернутися, щоб зануритись в його особливу атмосферу святості. Сюди хочеться приїжджати знову і знову.

Львівська область.