Цікавий спосіб популяризувати нові твори знайшли закарпатські письменники: раз на рік приходять до ужгородської книгарні «Кобзар», спілкуються з читачами і самі продають свої книжки. Зазвичай з автографами. І так — уже кілька років поспіль.

Ось що розповів кореспондентові «Голосу України» прозаїк Андрій Дурунда. Він — лауреат трьох міжнародних і тричі відзначений обласною літературною премією імені Федора Потушняка. Його твори про життя сучасника мають чимало прихильних читачів.

— На своє свято Андрія Первозваного, у рамках акції «Письменник за прилавком», я мав честь і відважність побути у ролі продавця у книгарні «Кобзар». Приніс три свої видання: «Чаша», документальний роман «Дерево на вітрах» і повість «Вікторія регія».

День Андрія — мій день, і я хотів зробити сюрприз тим, хто прийде, — кожному вручити книжку з автографом... безплатно. Я ж маю таке право на свій день? — оповідає А. Дурунда. — Видання підписував, а про гроші не йшлося. Щоправда, один покупець — мій колишній колега по роботі на митниці — силоміць всунув мені 200-сотенну купюру за книжки з автографом.

Далі письменник розповів, що приїхали до нього в «Кобзар» студентський товариш прозаїк, редактор перечинської райгазети Юрій Ковач, двоє доцентів університету Тарас Заяць та Василь Пойда. Історик Михайло Басараб першим переступив поріг «Кобзаря» і отримав свою «Чашу». З далекого верховинського села Майдан прибув племінник Микола Клевець. А ще юрист Василь Менджул, автор цих рядків та чимало інших людей, які шанують не лише художнє слово, а й того, хто його творить. На завершення А. Дурунда сказав: «Ще раз дякую за файну мить зустрічі, бо життя цінне саме такими моментами. А торгівля? Це таке. Мені краще писати, ніж торгувати».

Ужгород.