Створили її у співпраці Міністерство культури, молоді та спорту України, мистецький центр «Шоколадний будиночок» та Музей народної архітектури та побуту України, який надав для неї 57 експонатів і який, до слова, 2019-го відсвяткував своє 50-річчя. Фактично виставку було організовано у рамках цього славного ювілею, наголошує керівник скансесу Оксана Старак-Повякель.

Відкрили її не офіційними промовами, а колядкою та внесенням різдвяної зірки — символу свята. А потім Золотий зал мистецького центру заповнили звуки бандури та неймовірних голосів. Також на свято прийшли пластуни, які поділилися з усіма Вифлеємським вогнем, який привезли з Єрусалима. Та особливі і теплі оплески отримали юні колядники. Були, звісно, вертеп і щирі вітання «Христос ся рождає» — «Славімо його!».

Ну а далі всі вирушили дивитися виставку. Вона займає три виставкові зали мистецького центру «Шоколадний будиночок». Перший простір організатори присвятили різдвяній атрибутиці українців Галичини. Це різдвяні вертепи, шопки, колядницькі «звізди», тематичні інсталяції, солом’яні «павуки» тощо. Частину з цих предметів подарував музею відомий галицький етнограф і художник Володимир Шагал.

Серед експонатів виділяється і найстаріший. Це ікона «Різдво», пояснює під час екскурсії завідувачка наукового відділу виставкової роботи Національного музею народної архітектури та побуту України Олена Громова.

У другому залі відтворено інтер’єр полтавського сільського будинку, який прибрали до Різдва. Тут можна побачити основні атрибути свята — дідух, кутю, святкові рушники, обереги. Ще в одному залі — манекени, вдягнуті в строї колядників із Полтавщини й Гуцульщини. Триватиме виставка до 19 січня.

Фото автора.