А за тисячу кубометрів наперед заброньованих потужностей «Газпром» заплатить щонайменше 32 долари. Про це повідомив виконавчий директор НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Він наголосив, що плата за організацію транзиту є конфіденційною інформацією, проте самі тарифи встановлює Нацрегулятор, і вони є у відкритому доступі. «Якщо порівнювати з попереднім контрактом на транзит, то важливо усвідомлювати, що пряме порівняння є некоректним через зміну принципів. За старим контрактом «Газпром» щомісяця платив за об’єм протранспортованого газу, за новим контрактом — за заброньовані потужності на точках входу і виходу. Як я вже писав, для України новий принцип є більш вигідним», — зазначає Ю. Вітренко.

Нагадаємо, 30 грудня Україна і Росія за посередництва Євросоюзу дійшли згоди стосовно умов транспортування газу терміном на п’ять років із можливістю пролонгації ще на п’ять років. Мінімально гарантований обсяг транзиту становитиме 65 млрд кубометрів 2020-го і по 40 млрд кубометрів упродовж наступних чотирьох років. Варто підкреслити й те, що у підписаних угодах йдеться саме про транзит газу. Переговори про відновлення прямих поставок блакитного палива з Росії в Україну не ведуться на державному рівні.

Фото УНІАН