Але пошук компромісу триває
Парламентська хроніка
Ранкове засідання 15 січня
Зранку парламентська трибуна та президія знову були заблоковані представниками опозиції. Але близько 10.40 Голова Верховної Ради Володимир Рибак відкрив ранкове засідання. Щоправда, зробив це з місця у сесійній залі. Зареєструвалося 254 народні депутати. В. Рибак повідомив, що неузгодженими залишаються головні питання, тож переговори між опозицією та більшістю тривають. Крім того, глава парламенту зауважив, що започаткований ще до Нового року круглий стіл має продовжити свою роботу.
Водночас Голова Верховної Ради зазначив, що в сесійній залі перебувають новообрані парламентарії, які мають стати «законно обраними народними депутатами, щоб виконувати обіцянки, дані виборцям», тобто скласти присягу. Відтак Леонід Даценко (197-й округ), Віктор Пилипишин (223-й округ), Руслан Бадаєв (94-й округ), Микола Круглов (132-й округ) та Михайло Поплавський (194-й округ) склали присягу народного 
депутата.
 Опозиція запрошувала новообраних депутатів скласти присягу з парламентської трибуни. Але наважилися на це лише Леонід Даценко та Михайло Поплавський. Решта зробили це з ложі суддів. Після того Голова Верховної Ради оголосив перерву на 30 хвилин та запросив до свого кабінету лідерів фракцій.
Об 11.20 В. Рибак повернувся до сесійної зали. Він попросив народних депутатів зосередитися на роботі в комітетах, адже у четвер зранку в парламенті першим питанням має розглядатися проект державного бюджету на 2014 рік. Між тим, голови фракцій та керівники парламенту, додав він, продовжать консультації щодо тих питань, які потребують узгодження.
Як відомо, опозиція наполягає на відставці міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та всього уряду загалом, розпуску спецпідрозділу МВС «Беркут», звіті у сесійній залі парламенту Генерального прокурора Віктора Пшонки про те, чому не працює закон про «амністію» учасників Євромайдану. А також на створенні Тимчасової слідчої комісії щодо розслідування фактів надмірного застосування сили з боку правоохоронців до учасників мирних зібрань. Водночас більшість погоджується лише на створення ТСК та вимагає розблокувати парламент для ухвалення державного бюджету на 2014 рік.
Поведінку опозиції під час складання депутатами присяги голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов назвав неприйнятною. «Мені особисто було соромно дивитись, як наші колеги з опозиції спробували перешкодити цьому дійству, закидали зерном своїх же колег, які так само, як і вони, обиралися голосами виборців. Сподіваюся, що час, події та люди вплинуть на ситуацію і ми будемо жити в державі, де політики поводитимуться належним чином. Будуть обстоювати свою позицію в дебатах, а не тупотінням, криками. Але сьогодні маємо те, що маємо, і вимушені це констатувати», — сказав О. Єфремов. За його словами, серед п’яти депутатів, які склали присягу, поки що лише один — Микола Круглов — написав заяву про вступ до фракції Партії регіонів.
Що стосується перемовин, то вони, за словами регіонала, на жаль, тривають не конструктивно. «Опозиція висловила свої вимоги, але всі ці питання мають варіант вирішення в рамках законодавчого поля. Тому на проблеми, порушені опозицією, я поставив одне запитання: ми збираємося далі жити за законом чи за якимись забаганками, які висловлює той чи інший політик», — сказав депутат. «Мені б дуже хотілося, щоб спеціалісти, які беруть участь у переговорному процесі, були достатньо підготовлені, аби сформулювати свою точку зору, щоб можна було вирішити те чи інше питання, спираючись на законодавчу базу, а не висловлювані ультиматуми», — зауважив О. Єфремов.
Що стосується проекту держбюджету на 2014 рік, то більшість має намір не лише розглянути його у четвер, а й ухвалити. «Ми вважаємо, що бюджет підготовлений для того, щоб ухвалити його в цілому. І будемо робити для цього все можливе», — наголосив регіонал. Він, зокрема, зазначив, що під час розгляду головного фінансового документа у сесійній залі будуть присутні 203 депутати від Партії регіонів. Водночас парламентарій не виключив можливості проведення виїзного засідання, але лише за умови, якщо опозиція перешкоджатиме ухваленню проекту держбюджету в сесійній залі.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
ДОСЛІВНО
Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов:
«Ми маємо намір ухвалювати бюджет у сесійній залі. Але якщо наші колеги створять якісь неможливі для роботи умови, тоді будемо ухвалювати якісь рішення. Але поки що жодних форматів нашої роботи поза сесійною залою ми на даний момент не розглядали».
Володимир Рибак, Олександр Єфремов.